Η βιταμίνη C (γνωστή και ως ασκορβικό οξύ) είναι ένα ευρέως διαδεδομένο συστατικό, το οποίο συμμετέχει στη φυσιολογία σχεδόν όλων των φυτών και ζώων. Οι άνθρωποι και άλλα ανώτερα πρωτεύοντα θηλαστικά δεν μπορούν να παράγουν το δικό τους σωματικό απόθεμα σε βιταμίνη C και κατά συνέπεια, απαιτείται η τακτική λήψη της με τη διατροφή.

ΔΡΑΣΗ

Η βιταμίνη C συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος, όπως οι ακόλουθες:

 • Σύνθεση κολλαγόνου
 • Ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών και επούλωση των πληγών
 • Δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων
 • Δημιουργία κορτικοστεροειδών ορμονών στα επινεφρίδια
 • Απορρόφηση του σιδήρου
 • Ως αντιοξειδωτικό συστατικό προστατεύει τις υδατοδιαλυτές ουσίες από οξείδωση επιτρέποντας τη δική του οξείδωση
 • Ως αντιισταμινικό μειώνει την επίδραση της ισταμίνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισταμίνη ευθύνεται για πολλά αλλεργικά συμπτώματα όπως τον αλλεργικό κατάρρου
 • Δημιουργία της καρνιτίνης στους χορτοφάγους, καθώς επίσης και της λυσίνης

Η βιταμίνη C εκτελεί τις πιο πολλές από τις λειτουργίες της δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη C εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι καταστροφικά, υψηλής δραστικότητας μόρια που πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Η ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ C 

Η βιταμίνη C φαίνεται ότι μπορεί να προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις συμπεριλαμβανομένης και της στεφανιαίας νόσου. Ας δούμε τα δεδομένα, που έχουν προκύψει για την επίδραση της βιταμίνης C στην καρδιά, από μία μεγάλη έρευνα που διήρκεσε για 16 χρόνια και συμπεριέλαβε 85.118 νοσηλεύτριες. Η έρευνα, που έγινε από γιατρούς του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, εξέτασε στις νοσηλεύτριες την κατανάλωση που είχαν σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, 1356 γυναίκες παρουσίασαν καρδιακές παθήσεις.

Οι γιατροί αφού έλαβαν υποψιν όλους τους άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος προσβολής από καρδιακή πάθηση μειωνόταν με την αύξηση της κατανάλωσης της βιταμίνης C. Μάλιστα βρήκαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν χάπι βιταμίνης C είχαν 28% λιγότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιακή πάθηση σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έπαιρναν ένα τέτοιο χάπι. Παράλληλα διαπίστωσαν και κάτι το οποίο προκαλεί προβληματισμό. Η ποσότητα βιταμίνης C που καταναλωνόταν από τη διατροφή δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C παίζει ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων και βοηθά τον οργανισμό να παράγει κολλαγόνο. 

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΜΑΖΙ ΜΕ ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ; 

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα βιοφλαβονοειδή ενισχύουν την απορρόφηση της βιταμίνης C και για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί, όπως για παράδειγμα για την μείωση των συμπτωμάτων του στοματικού έρπητα. Επίσης, μπορούν να δρουν και συνεργικά με τη βιταμίνη C, προστατεύοντας και διατηρώντας έτσι την δομή των τριχοειδών αγγείων. Η κερσετίνη, ένα βιοφλαβονοειδές που βρίσκονται στα μπλε-πράσινα φύκια και διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά και την πρόληψη των συμπτωμάτων του άσθματος.

ΓΙΑΤΙ Η FORMULA C ΜΕ ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΤΗΣ NATURAL VITAMINS ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΙΜΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C;

Η βιταμίνη C της Natural Vitamins είναι η μοναδική που περιέχει επιπλέον 530 mg βιοφλαβονοειδή, τα οποία αυξάνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C μέχρι και 50%! Επίσης η βιταμίνη C της Natural Vitamins περιέχει 165 mg ρουτίνη, εσπεριδίνη, ασερόλα, κερσετίνη και καρπούς αγριοτριανταφυλλιάς, τα οποία παρέχουν πολλαπλά και σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας! Τέλος, η βιταμίνη C της Natural Vitamins περιέχει επιπλέον 50 mg κερσετίνης, η οποία βοηθά τη καλή χοληστερόλη και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα για τους καπνιστές. Επίσης μειώνει τη πιθανότητα εμφάνισης άλλων καρκινικών όγκων. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να λαμβάνετε βιταμίνη C μαζί με όλα τα παραπάνω συστατικά, γιατί βοηθούν συνεργηστικά στην απορρόφησή της από τον οργανισμό, σε σχέση με μία απλή βιταμίνη C.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1.  Pfitzenmeyer P et al. Vitamin B6 and vitamin C status in elderly patients with Infections during hospitalisation. Ann Nutr Metab, 41;6:344-352, 1997. 
 2. Thomas DR. Specific nutritional factors in wound healing. Adv Wound Care, 10;4:40-43, 1997.
 3. Essien EU. Plasma levels of retinol, ascorbic acid and alpha-tocopherol in sickle cell Anaemia. Cent Afr J Med, 41;2:48-50, 1995.
 4. McAlindin TE. Do antioxidant micronutrients protect against the development and progression of knee arthritis. Arthritis Rheum, 39;4:648-656, 1996. 
 5. Kodoma M et al. Automune disease and Allergy are controlled by vitamin C treatment. In Vivo, 8;2:251-257, 1994. 
 6. Lykkesfeldt J. et al. Ascorbic acid and dehydroascorbic acid as biomarkers of oxidative Stress caused by Smoking. Am J Clin Nutr,65;4:959-963, 1997. 
 7. “Handbook of Dietary Supplements”, Pamela Mason, Blackwell Science, 1995. 
 8. “Healing Through Nutrition”, Dr M Werbach, Thorsons, 1993. 
 9. Anah CO, Jarike LN and Baig HA> High dose ascorbic acid in Nigerian asthmatics. Trop Geograph Med, 32:132-137, 1980. 
 10. Schachter EN and Schlesinger A. The attenuation of exercise-induced bronchospasm by ascorbic acid.. Ann Allergy, 49:146-150, 1982. 
 11. Bassenge E et al. Dietary supplement with vitamin C prevents nitrate tolerance. J Clinical Investigation, 102:67-71, 1998
 12. Am J Clin Nutrition, 1988,48:601-604.
 13. “Handbook of Dietary Supplements”, Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.
 14. Vitamin C and risk of coronary heart disease in women,Journal of the American College of Cardiology, 42(2):246-252.
Προϊόν γνωστοποιημένο στον Ε.Ο.Φ. 24375 07/03/2014. Ο αριθμός γνωστοποίησης στον Ε.Ο.Φ. δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ.. Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.