Σε μία χρονική περίοδο που οι ιώσεις και οι γρίπες παραμονεύουν, μην πανικοβάλλεστε! Το άγχος και ο πανικός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πραγματικά κακός σύμβουλος. Διατηρείστε λοιπόν την ψυχραιμία σας. Πάρτε μία βαθιά ανάσα και οργανώστε έξυπνα την άμυνα του οργανισμού σας. Ξεκινήστε εντάσσοντας στην καθημερινότητά σας μερικές μικρές, απλές συνήθειες και προστατέψτε με ασφάλεια εσάς και τους αγαπημένους σας από τις «επιθέσεις» των ιών. Όλα θα πάνε καλά!

Στους πίνακες 1.,2. και 3. που ακολουθούν σας παρουσιάζουμε μία πλήρη εικόνα σχετικά με τον ιό του κορωνοϊού που βρίσκεται σε έξαρση το τρέχον χρονικό διάστημα και έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά πληροφορίες που σχετίζονται με τις πιο ευπαθείς ομάδες και σε ποιο βαθμό υπάρχει τελικά υψηλό ρίσκο επικινδυνότητας ανάλογα με το φύλο, την ηλικία καθώς και προηγούμενο ιατρικό ιστορικό:

1.

ΗΛΙΚΙΑ

ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Επιβεβαιωμένες Περιπτώσεις

      ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Όλες οι περιπτώσεις

80+ ετών 21,9% 14,8%
70-79 ετών   8,0%
60-69 ετών   3,6%
50-59 ετών   1,3%
40-49 ετών   0,4%
30-39 ετών   0,2%
20-29 ετών   0,2%
10-19 ετών   0,2%
0-9 ετών   κανένα περιστατικό

* Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%). Τα ποσοστά δεν πρέπει να προστίθενται έως και 100%, καθώς ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα.

2.

ΦΥΛΟ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Επιβεβαιωμένες Περιπτώσεις

ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Όλες οι περιπτώσεις

ΑΝΔΡΕΣ 4,7% 2,8%
ΓΥΝΑΙΚΕΣ 2,8% 1,7%
* Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%). Τα ποσοστά δεν πρέπει να προστίθενται έως και 100%, καθώς ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των θανάτων από το φύλο.

 

ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ Επιβεβαιωμένες Περιπτώσεις

ΠΟΣΟΣΤΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

Όλες οι περιπτώσεις

Καρδιαγγειακές παθήσεις 13,2% 10,5%
Διαβήτης 9,2% 7,3%
Χρόνια αναπνευστικά προβήματα 8,0% 6,3%
Υπέρταση 8,4% 6,0%
Καρκίνος 7,6% 5,6%
απουσία ιατρικού ιστορικού   0,9%

* Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων / αριθμός περιπτώσεων) = πιθανότητα θανάτου εάν έχει μολυνθεί από τον ιό (%). Τα ποσοστά δεν πρέπει να προστίθενται έως και 100%, καθώς ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των θανάτων από την κατάσταση (ιατρικό ιστορικό).

 

Σε κάθε περίπτωση, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αρρωστήσουν, μπορούν να ακολουθήσουν μεθοδικά βήματα και να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής που θα τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμφάνιση και τα συμπτώματα ιώσεων και κρυολογημάτων.

 

 • Ανοσοποιητικό σύστημα…Η ασπίδα μας

To ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελεί τον μηχανισμό άμυνας του οργανισμού μας. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος έχει ζωτική σημασία για την προστασία μας από επικίνδυνες λοιμώξεις, αυτοάνοσα νοσήματα, αλλεργίες, γρίπες και κρυολογήματα. Ένα δυνατό ανοσοποιητικό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών και καθορίζεται από πολλές παραμέτρους.

 • Πώς θα ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου;

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα πραγματικά δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα εξαρτάται από τον τρόπο που ζούμε και τρεφόμαστε. Οι καθημερινές μας συνήθειες, οι διατροφικές μας επιλογές και η ψυχολογία μας αποτελούν το Α και το Ω στη δημιουργία μίας δυνατής ασπίδας προστασίας ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς και μικρόβια.

Στην πράξη….Η καθημερινή μου ρουτίνα για να προστατεύω τον εαυτό μου και τους αγαπημένους μου

 • Δεν αμελώ το συχνό πλύσιμο χεριών και την χρήση αντισηπτικών gel καθαρισμού. Τα χέρια μας αποτελούν μία φιλόξενη εστία επικίνδυνων βακτηρίων, τα οποία μας καθιστούν ευάλωτους σε πολλές ασθένειες και γρίπες:

 

Με το σωστό πλύσιμο χεριών πριν και μετά από κάθε γεύμα και κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τουαλέτα, μειώνουμε τον κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών και μικροβίων.

Αποφεύγουμε όσο μπορούμε να φέρνουμε τα χέρια μας σε επαφή με το πρόσωπο, τα μάτια, το στόμα και τα μαλλιά μας

Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια ή gel μετά από κάθε χειραψία και χρήση δημόσιων χώρων

Καθαρίζουμε όσο πιο συχνά μπορούμε επιφάνειες εργασίας και μαγειρέματος

 • Καταναλώνω τουλάχιστον 8 – 10 ποτήρια νερό ημερησίως. Το νερό είναι το απόλυτο «μυστικό» ευεξίας, υγείας και καλής φυσικής κατάστασης. Το 60% – 70% του σώματός μας αποτελείται άλλωστε από νερό. Όλοι γνωρίζουμε ότι για να λειτουργήσει σωστά ο οργανισμός μας χρειάζεται ενυδάτωση. Ένα απαραίτητο όπλο για ένα δυνατό ανοσοποιητικό είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας σε καθημερινή βάση. Δεν ξεχνώ λοιπόν να πίνω νερό!

 • Βουρτσίζω τακτικά τα δόντια μου. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να γίνει αιτία να προκληθούν φλεγμονές και λοιμώξεις που με τη σειρά τους ενδέχεται να οδηγήσουν μέχρι και στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.Το συχνό βούρτσισμα δοντιών μετά από καθε γεύμα και τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα καταπολεμά την ανάπτυξη βακτηρίων ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα και θωρακίζει την στοματική κοιλότητα από την εισβολή παθογόνων μικροοργανισμών στο αίμα.

 • Ακολουθώ μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου, ότι είναι απαραίτητο να λαμβάνουμε καθημερινά όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να λειτουργήσει σωστά. Εντάξτε στην καθημερινή σας διατροφή πορτοκάλια, μήλα, φράουλες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά σκόρδο, γλυκοπατάτα,  μανιτάρια. Σε μία καθημερινότητα ιδιαιτέρως απαιτητική συνίσταται η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης C με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοφλαβονοειδή για μέγιστη απορρόφηση από τον οργανισμό. Η Natural Vitamins με την ειδικά σχεδιασμένη Formula C-1000mg που περιέχει 530mg σε βιοφλαβονοειδή, ενισχύει το ανοσοποιητικό και προσφέρει έως και 60% μεγαλύτερη απορροφητικότητα από οποιαδήποτε άλλη βιταμίνη C στην αγορά.

 • Σε γενικές γραμμές

Περιόρισε την κατανάλωση σε:

 

  • Ζάχαρη
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Κόκκινο κρέας
  • Καφεΐνη
  • Αλκοόλ

Βάλε στη διατροφή σου:

 

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Δημητριακά
  • Όσπρια
  • Ξηρούς καρπούς

Εάν δεν μπορείς να αφαιρέσεις από τη ζωή σου εντελώς τη ζάχαρη, το πολύ κρέας και το αλκοόλ, φρόντισε να περιορίσεις τη χρήση τους. Η διαφορά που θα δεις στον οργανισμό σου θα σε εκπλήξει ευχάριστα! Ιδανικά, συμπλήρωσε τη διατροφή σου με την D3 + K2 μασώμενη ταμπλέτα της Natural Vitamins  και τόνωσε ακόμη πιο αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Η συνεργιστική δράση των δύο αυτών βιταμινών αποτελεί την ιδανική λύση για την αποτελεσματική θωράκιση της άμυνας του οργανισμού σου. 

 

 • Φροντίζω για την σωστή λειτουργία του πεπτικού μου συστήματος. Τι σημαίνει αυτό; Το πεπτικό μας σύστημα είναι η ασπίδα του οργανισμού μας κατά των βακτηρίων, των ιών και των παθογόνων οργανισμών. Ένα εξασθενημένο πεπτικό σύστημα δεν παράγει επαρκή ποσότητα ενζύμων με αποτέλεσμα να κλέβει ένζυμα από το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταφέρει να λειτουργήσει. Αυτό ωστόσο, έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εξασθένηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και την ανάπτυξη πεπτικών προβλημάτων. Είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και να λαμβάνουμε συμπληρωματικά πεπτικά ένζυμα όπως αυτά που προσφέρει το Digestive Relief της Natural Vitamins για να προστατεύουμε το σώμα μας από εξωτερικούς εισβολείς και να τονώνουμε την άμυνα του οργανισμού μας. Επιπλέον, με τη συστηματική λήψη προβιοτικών ρυθμίζουμε τη λειτουργία του εντέρου μας και ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εγώ επιλέγω το Restore προβιοτικό της Natural Vitamins που περιέχει 7 διαφορετικά είδη και 11,5 δις. προβιοτικών βακτηρίων και θωρακίζω τον οργανισμό μου από κοινά κρυολογήματα.

 

 • Έχω βάλει την γυμναστική στη ζωή μου. Η άσκηση μεγιστοποιεί τις αντοχές του οργανισμού μας και μας κάνει λιγότερο επιρρεπείς σε μολύνσεις από ιούς και λοιμώξεις. Οι ευεργετικές ιδιότητες της άθλησης στη ζωή μας είναι πολλές. Στο τέλος κάθε μορφής άσκησης, δίνεται στο ανοσοποιητικό σύστημα μία ώθηση που διαρκεί για μερικές ώρες και έχει σαν αποτέλεσμα να μας θωρακίζει άμεσα από την έκθεσή μας σε λοιμώξεις. Η γυμναστική αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος, τονώνει την ψυχολογία μας και επιδρά με τον πιο θετικό τρόπο στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού.

 

 • Λαμβάνω επαρκείς ποσότητες ψευδαργύρου, που προσφέρει αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Ο ψευδάργυρος αποτελεί έναν από τους βασικότερους συμμάχους στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις, ιώσεις και ασθένειες. Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν συμπλήρωμα ψευδαργύρου μείωσαν τη διάρκεια και τα συμπτώματα κρυολογήματος (βήχα, ρινική συμφόρηση και μυϊκούς πόνους) σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο (placebo). Επιλέξτε το συμπλήρωμα Zinc της Natural Vitamins με περιεκτικότητα 50mg ψευδάργυρου για πολύ δραστικά και άμεσα αποτελέσματα.

 

 • Αερίζω συχνά τους χώρους του σπιτιού μου. Ανοίγω σε κάθε ευκαιρία τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού μου. Αποφεύγω να βρίσκομαι σε κλειστούς χώρους όποτε δεν είναι απαραίτητο και αερίζω τα δωμάτια του σπιτιού για 20 λεπτά περίπου προκειμένου να αλλάξει ο αέρας, να εισέλθει οξυγόνο και να εξοντωθούν τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί.

 

 • Κοιμάμαι 8 ώρες ημερησίως. Ένας από τους συχνότερους λόγους που αρρωσταίνουμε είναι γιατί δεν ξεκουραζόμαστε επαρκώς και στερούμαστε ύπνο. Η έλλειψη ξεκούρασης και επαρκούς ύπνου έχουν σαν αποτέλεσμα την σταδιακή αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί, οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερες από 7 ώρες ημερησίως είναι πιθανό να εμφανίσουν συμπτώματα στρες, άγχους και να είναι επιρρεπείς σε κρυολογήματα. Συνεπώς, βάλτε πρόγραμμα ακόμη και στον ύπνο σας και ξεκουραστείτε επαρκώς για να αισθάνεστε παραγωγικοί και δυνατοί.

 

 • Δεν καπνίζω. Όλοι γνωρίζουμε τις αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον οργανισμό μας. Τα χημικά και τοξικά συστατικά που περιέχονται σε ένα τσιγάρο είναι ικανά να καταστρέψουν την άμυνα του οργανισμού μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι καπνιστές να είναι πολύ περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού και πολλές άλλες ασθένειες. Με τη διακοπή του καπνίσματος, το αίμα επανέρχεται σε φυσιολογική λειτουργία και αποκτά τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που είχε χάσει συμβάλλοντας ενεργά σε έναν υγιές και δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Οι γρίπες και οι ιώσεις χρειάζονται υπομονή, σωστή αντιμετώπιση και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και λαμβάνοντας συστηματικά συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, θα μπορέσετε να καταπολεμήσετε με ασφάλεια συμπτώματα κρυολογημάτων και ο κύκλος τους θα μειωθεί σε λίγα μόλις 24ωρα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

Shankar et al. Zinc and immune function: the biological basis of altered resistance to infection. 1998

Carr  et al. Vitamin C and Immune Function. 2017

Fang Yan et al. Probiotics and immune health. 2011

Nichole A. A Common Origin for Immunity and Digestion. 2015

Cynthia Aranow. A Common Origin for Immunity and Digestion. 2015