Οι επιστημονικές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις της βιταμίνης D, έχουν αυξηθεί κατά πολύ, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Μέχρι το τέλος του 2012, υπήρχαν περίπου 34.000 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της βιταμίνης D, καθώς και υπάρχουν πάνω από 800 αναφορές στην ιατρική βιβλιογραφία που δείχνουν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D κατά του καρκίνου και όχι μόνο.

Σύμφωνα με τον Carole Baggerly, ιδρυτή του GrassrootsHealth, το 90% του καρκίνου του μαστού μπορεί στην πραγματικότητα να σχετίζεται με ανεπάρκεια της βιταμίνης D, γιατί οι γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Έτσι λοιπόν οι ερευνητές βρήκαν έναν πιθανή μηχανισμό για να εξηγήσουν τη σχέση μεταξύ της βιταμίνης D και του καρκίνου του μαστού.

Οι υποδοχείς της βιταμίνης D βρίσκονται στην επιφάνεια ενός κυττάρου, όπου λαμβάνουν χημικά σήματα. Με την προσκόλληση τους σε έναν υποδοχέα, αυτά τα χημικά σήματα κατευθύνουν ένα κύτταρο να κάνει κάτι, για παράδειγμα, να ενεργήσει με έναν ορισμένο τρόπο. Υπάρχουν υποδοχείς βιταμίνης D στον ιστό του μαστού και η βιταμίνη D μπορεί να προσδεθεί σε αυτούς τους υποδοχείς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τα κύτταρα να πεθάνουν ή να σταματήσουν να μεγαλώνουν, καθώς και μπορεί να σταματήσει τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλώνονται σε άλλα μέρη του σώματος. Ως εκ τούτου, η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην προστασία έναντι του καρκίνου του μαστού, κάνοντας τα κύτταρα στον μαστό πιο “έξυπνα”.

Σύμφωνα με την έκδοση του περιοδικού HarvardHealth, το 41% του συνόλου των ενηλίκων μεταξύ των ηλικιών 41 και 83 έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ορισμένες μελέτες που έχουν γίνει έχουν βρει πως οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.  Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση πολλών μελετών βρέθηκε ότι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που μετά την εμμηνόπαυση έχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Σε μια μελέτη που έγινε στην Nebraska της Αμερικής, γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έλαβαν 1.100 IU/d βιταμίνης D3 και 1450 mg/d ασβεστίου, η οποία οδήγησε σε μείωση 77% σε όλα τα είδη καρκίνου μεταξύ του πρώτου και του τέταρτου χρόνου της μελέτης, ενώ αυτές που έλαβαν μόνο ασβέστιο είχαν μείωση 44%.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της δόσης βιταμίνης D που λαμβάνει κάποιος και με το πως αντιδρά ο οργανισμός. Όσο τα επίπεδα της βιταμίνης D αυξάνονται τόσο μειώνονται οι πιθανότητες κινδύνου του καρκίνου του μαστού.

Άλλες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της υποτροπής του καρκίνου του μαστού, του μεγέθους του όγκου και του θανάτου από καρκίνο του μαστού. Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν αρκετή βιταμίνη D, έχουν και πολλές πιθανότητες να μην επιδεινωθεί ο καρκίνος. Επίσης, σε μια ακόμη πιο πρόσφατη ανασκόπηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D είχαν διπλάσια επίπτωση στην υποτροπή του καρκίνου του μαστού και της θνησιμότητας από αυτόν. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως αν διατηρούνται τα επίπεδα βιταμίνης D σε ένα ιδανικό επίπεδο όπως 70ng/ml με την εξέταση 25(ΟΗ)D, κατά την διάρκεια της διάγνωσης και ένα χρόνο μετά την διάγνωση, τότε θα υπάρξει μεγάλη πρόοδος στην επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Το 2011, ο προφέσορας Cedric F. Garland μαζί με τον Carole Baggerly που αναφέραμε παραπάνω, βρήκαν σε μελέτη που έκαναν πως με επίπεδο βιταμίνης D 50ng/ml έχει 50 % μικρότερη πιθανότητα να εμφανιστεί ο καρκίνος του μαστού. Στην ίδια μελέτη ανακάλυψαν πως για να πετύχει κάποιος προστασία κατά του καρκίνου, πρέπει να παίρνει μεγαλύτερη δόση βιταμίνης D απ’ ότι πίστευαν παλαιότερα. Για να φτάσει κάποιος να έχει το ελάχιστο 40ng/ml βιταμίνης D, οι συμμετάσχοντες στην μελέτη έπρεπε να παίρνουν από 1.000IU έως και 8.000IU την ημέρα βιταμίνης D3. Η δόση βιταμίνης D3 που εξασφάλισε στο 97.5% του πληθυσμού της μελέτης επίπεδα τουλάχιστον 40ng/ml, ήταν 9.600IU την ημέρα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ωστόσο, ότι είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει μια γενική σύσταση για πόση βιταμίνη D απαιτείται και η δόση μπορεί να διαφέρει σημαντικά από το ένα άτομο στο άλλο. Στην ουσία, θα πρέπει όλες οι γυναίκες και οι άντρες ακόμη και τα παιδιά να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης D, με το τεστ 25 (ΟΗ) D και να λάβουν οποιαδήποτε ποσότητα της βιταμίνης D3 χρειάζεται για να διατηρηθούν σε ένα κλινικά καλό επίπεδο όπως αναφέρει ο παραπάνω πίνακας.

Πέρα από την λήψη της D3 ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος και έχει αποδειχτεί σε διάφορες ιατρικές έρευνες που έχουν γίνει, είναι πως μαζί με την λήψη της D πρέπει να γίνεται επαρκείς λήψη της Κ2, γιατί διαφορετικά τα πράγματα μπορεί να γίνουν προβληματικά. Θα πρέπει να έχετε και τις δύο βιταμίνες D και Κ2 σε επαρκή ποσότητα για την βέλτιστη υγεία.

Γνωρίζουμε βέβαια πως η λειτουργία της D3 είναι να ενισχύει την απορρόφηση του ασβεστίου. Οι μελέτες όμως έδειξαν πως είναι επικίνδυνο το παραπάνω ασβέστιο στον οργανισμό. Το επιπλέον ασβέστιο πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά, γιατί διαφορετικά μπορεί να μαζευτεί στα λάθος σημεία του σώματος και να δημιουργήσει προβλήματα.

Εάν παίρνετε ασβέστιο και βιταμίνη D, αλλά έχετε έλλειψη βιταμίνης K2 μπορεί να είναι χειρότερο από να μην παίρνατε κανένα συμπλήρωμα. Η βιταμίνη Κ2 χρειάζεται για να “ολοκληρώσει τη δουλειά” και να μεταφερθεί το επιπλέον ασβέστιο στα σωστά σημεία, δηλαδή τα οστά.

Ένα ιδανικό συμπλήρωμα είναι η D3 + K2 της Natural Vitamins, η οποία είναι σε μασώμενη μορφή και περιέχει την πιο απορροφήσιμη μορφή της βιταμίνης Κ2 η οποία είναι η MK7, για την μέγιστη απορρόφηση από τον οργανισμό μας.

Προσοχή

    Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής, πολλές από τις οποίες έχουν κάποια βιταμίνη D3 + Κ2.  Καμία D3 + K2 δεν είναι τόσο δυνατή και αποτελεσματική όπως της Natural Vitamins. Μην αφήσετε κανέναν που ίσως να μην έχει σε στοκ την φόρμουλα της Natural Vitamins ή κερδίζει μεγαλύτερη προμήθεια από άλλη εταιρεία, να σας πείσει να πάρετε κάποια άλλη. Δεν θα δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε! Επιμείνετε στη δύναμη και την ποιότητα της Natural Vitamins.  Σε περίπτωση που το αγαπημένο σας κατάστημα δεν την διαθέτει, τηλεφωνήστε μας στο 210-9650594 για να σας πούμε που μπορείτε να την προμηθευτείτε.

Βιβλιογραφία:

 

Προϊόν γνωστοποιημένο στον Ε.Ο.Φ. 19280 24/02/2016. Ο αριθμός γνωστοποίησης στον Ε.Ο.Φ. δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ.. Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.