No Gray – Για άνδρες και γυναίκες!

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην υγεία μας αν έχουμε γκρίζα μαλλιά. Πολλοί μάλιστα είναι οι άνθρωποι που αγαπούν τα γκρίζα μαλλιά τους. Βέβαια αυτό ισχύει κυρίως στους άνδρες, μερικοί από τους οποίους θεωρούν γοητεία να έχουν γκρίζα μαλλιά. Σε καμία περίπτωση όμως αυτό δεν αρέσει στις γυναίκες, οι οποίες αισθάνονται πως γέρασαν όταν αντικρύσουν κάποια γκρίζα τρίχα στα μαλλιά τους. Η εικόνα των γκρίζων μαλλιών δεν είναι και ό,τι πιο αισθητικό και γι’ αυτό πολλές γυναίκες αναγκάζονται να ξοδεύουν πολλές ώρες και χρήματα για να βάψουν τα μαλλιά τους.

Κάποιοι άνθρωποι όμως, αρχίζουν να βγάζουν γκρι τρίχες σε πολύ νεαρή ηλικία. Μεγάλο ρόλο σε αυτό παίζει η γενετική, η ανεπάρκεια βιταμινών, μετάλλων, θρεπτικών συστατικών και τα προβλήματα με την υπόφυση ή το θυρεοειδή, που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο γκριζάρισμα, το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Άλλες αιτίες είναι η ηλικία, το στρες, η εργασία το βράδυ, το κάπνισμα και χρωστικές ουσίες που κάνουν τα μαλλιά ξηρά ενισχύοντας την τριχόπτωση. Μια άλλη, κύρια αιτία της απώλειας των μαλλιών είναι η αύξηση της συγκέντρωσης της ορμόνης DHT. Η αύξηση της DHT μπορεί να προκληθεί από εξωτερικούς παράγοντες, όπως μολυσμένο νερό, βαφές μαλλιών, άγχος, στρες εργασίας, χημειοθεραπείες και θεραπείες με ακτινοβολία.

Υποθέτω βέβαια πως ο γρηγορότερος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τα γκρίζα μαλλιά είναι να χρησιμοποιήσετε τις εμπορικές βαφές. Αυτές οι βαφές όμως περιέχουν πολλές χημικές και επιβλαβείς ουσίες που πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα συστατικά των βαφών για τα μαλλιά έχουν αποδειχθεί μοιραία. Πιο συγκεκριμένα πολλές είναι οι περιπτώσεις αλλεργίας, φαγούρας και τριχόπτωσης που έχουν αναφερθεί ως παρενέργειες των συστατικών που περιέχουν πολλές από τις βαφές για τα μαλλιά. Μάλιστα, στο παρελθόν πολλά από αυτά τα συστατικά έχουν κατηγορηθεί ακόμη και για δημιουργία καρκινικού όγκου.

Υπάρχει όμως και ένας φυσικός τρόπος που θα μπορούσατε να ανατρέψετε τις γκρίζες τρίχες που εμφανίζονται και σας ενοχλούν. Υπάρχουν ειδικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία στοχεύουν σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα του γκριζαρίσματος των τριχών. Το μυστικό και βασικό συστατικό που πρέπει να περιέχει ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής είναι η καταλάση. Καθώς μεγαλώνουμε δεν παράγουμε αρκετή καταλάση και στην συνέχεια το υπεροξείδιο του υδρογόνου δεν μπορεί να διασπαστεί, ασπρίζοντας τα μαλλιά από μέσα προς τα έξω και κάνοντάς τα γκρι.

Παρακάτω θα αναλύσουμε ποια άλλα σημαντικά συστατικά θα πρέπει να περιέχει ένα τέτοιο συμπλήρωμα διατροφής για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Βιταμίνη Β6 – Αυτή η βιταμίνη μπορεί να είναι ευεργετική για το γκριζάρισμα των μαλλιών, επειδή παίζει ρόλο στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Όταν η πρωτεΐνη επεξεργαστεί σωστά στο σώμα μας, τα θυλάκια τρίχας έχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την παραγωγή πρωτεϊνών των μαλλιών, όπως μελανίνη και κερατίνη.

Φολικό Οξύ – Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδέεται με συμπτώματα όπως η αργή ανάπτυξη της τρίχας καθώς και το γκριζάρισμα των μαλλιών. Αυτό οφείλεται στο ότι το φολικό οξύ μεταβολίζει και δημιουργεί νέες πρωτεΐνες (συμπεριλαμβανομένων την κερατίνη και μελανίνη), βελτιώνει την ανάπτυξη των ιστών και τη λειτουργία των κυττάρων. Σε περίπτωση που τα μαλλιά σας γκριζάρισαν επειδή έχετε ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής, αυτό μπορεί να αντιστραφεί όταν τα επίπεδα της βιταμίνης στο σώμα αποκατασταθούν.

Βιοτίνη – Είναι πιθανό ότι τα χαμηλά επίπεδα της βιοτίνης στο σώμα μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια και γκριζάρισμα των μαλλιών. Ορισμένες από τις λειτουργίες αυτής της βιταμίνης στο σώμα είναι η παραγωγή των αμινοξέων και η κυτταρική ανάπτυξη. Ύστερα από διάφορες μελέτες θεωρείται πως η συμπλήρωση με βιοτίνη 500mg ημερησίως, μπορεί να επαναφέρει το χρώμα των μαλλιών στο φυσικό τους.

Παντοθενικό οξύ – Η βιταμίνη Β5 πιστεύεται ότι παίζει ρόλο στην διατήρηση του χρώματος των μαλλιών και η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε γκριζάρισμα των μαλλιών. Η λήψη βιταμίνης Β5 μπορεί να είναι ακόμα πιο επωφελής για τα άτομα εκείνα που η απώλεια χρώματος προκαλείται από το στρες. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι αυτή η βιταμίνη επηρεάζει την υγεία των επινεφριδίων, η οποία παράγει τις ορμόνες που βοηθούν το σώμα μας να αντιμετωπίζει το στρες. Όταν κάποιος βιώνει πολύ άγχος συνήθως μειώνονται τα επίπεδα βιταμίνης Β5, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε απώλεια του χρώματος των μαλλιών. Έτσι, με το να πάρει κάποιος περισσότερη βιταμίνη Β5 θα βελτιώσει την υγεία των επινεφριδίων και θα είναι σε θέση να χειριστεί το άγχος πιο αποτελεσματικά, το οποίο θα συμβάλλει στην αποφυγή του γκριζαρίσματος των μαλλιών και ίσως ακόμη και να αποκαταστήσει και το χρώμα τους.

PABA (παρα – αμινοβενζοϊκό οξύ) – Μια μελέτη που έγινε το 1964 από τον C. Zarafonetis, έδειξε πως η συμπλήρωση με 6-24γρ ΡΑΒΑ βοήθησε να επαναφέρει τα γκρίζα μαλλιά σε 25% του πληθυσμού της μελέτης. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την μελέτη είχαν σημαντικά γκρίζα μαλλιά και έκαναν συμπλήρωση με ΡΑΒΑ για έξι εβδομάδες. Θεωρείται πως το ΡΑΒΑ μπορεί να παρέχει πιο αισθητά αποτελέσματα όσον αφορά στην αποκατάσταση του χρώματος των μαλλιών, όταν το γκριζάρισμα των μαλλιών οφείλεται σε ανεπάρκεια του συμπλέγματος Β ή στο στρες. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι μπορεί να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φολικό οξύ (βιταμίνη Β9), και παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5).

LTyrosine – Το ένζυμο τυροσινάση μετατρέπει τα αμινοξέα τυροσίνης σε μελανίνη, η οποία είναι μια χρωστική ουσία. Η μελανίνη τότε μπαίνει στα κερατινοκύτταρα – τα κύτταρα που απαρτίζουν τα μαλλιά μας – δημιουργώντας το χρώμα. Πιο απλά, λιγότερο τυροσίνη σημαίνει λιγότερη μελανίνη και έτσι παρατηρείται μείωση του χρώματος, καταλήγοντας σε μεγαλύτερη ποσότητα γκρίζων μαλλιών.

Horsetail εκχύλισμα – Περιέχει το διοξείδιο του πυριτίου, το οποίο ενισχύει τα οστά, τα νύχια και τα μαλλιά σας. Όχι μόνο μπορεί αυτό το μέταλλο να κάνει τα μαλλιά σας πιο ισχυρά, αλλά μπορεί επίσης να βελτιώσει την λάμψη και την υφή τους. Περιέχει επίσης σελήνιο, ένα μέταλλο το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των μαλλιών σας, καθώς βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί το ιώδιο, το οποίο ρυθμίζει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Saw Palmetto – Χρησιμοποιείται πιο πολύ για την τριχοφυΐα. Ένα εκχύλισμα από μούρα του saw palmetto μπορούν να μπλοκάρουν το 5-α-αναγωγάσης, ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε DHT. Το DHT είναι το μόριο που ευθύνεται για την τριχόπτωση. Σε μια μελέτη σε άντρες που έπαιρναν saw palmetto, οι μισοί από τους 25 άντρες είχαν αύξηση των μαλλιών τους κατά 11.9% σε τέσσερις μήνες της θεραπείας.

Εκχύλισμα ρίζας τσουκνίδας – Από το εκχύλισμα του φυτού αυτού είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για τα μαλλιά. Θεωρείται ότι το εκχύλισμα της τσουκνίδας μπορεί να αναστέλλει την παραγωγή της DHT (που προκαλεί φαλάκρα), την εξισορρόπηση των επιπέδων ορμονών, να ανακτήσει το φυσικό χρώμα των μαλλιών και να διεγείρει την ανάπτυξή τους.

Foti σε σκόνη – Μπορεί όχι μόνο να ενισχύσει την αποκατάσταση του φυσικού χρώματος των μαλλιών, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της τριχόπτωσης και την ενίσχυση της ανάπτυξής τους.

Χυμός χλόης κριθαριού σε σκόνη – Δεδομένου ότι αυτό το συστατικό περιέχει μέτριες ποσότητες χαλκού μπορεί να αυξήσει την παραγωγή της μελανίνης στο σώμα. Εκτός από αυτό, το κριθάρι είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, βιταμινών, αφού τα ανόργανα συστατικά του είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία των μαλλιών.

Τα παραπάνω συστατικά είναι αυτά που πρέπει να προσέχετε όταν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα διατροφής για την επαναφορά των μαλλιών στο φυσικό τους χρώμα. Ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να τονίσουμε είναι πως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και θέλει το δικό του χρόνο για να δει τα επιθυμητά αποτελέσματα, συν του ότι σε μερικούς οργανισμούς μπορεί να μην δουλέψει καθόλου η φόρμουλα αυτή. Παίζουν ρόλο τα γονίδια, ο τρόπος ζωής, διάφορα θέματα υγείας και η διατροφή. Τα αποτελέσματα φαίνονται το ελάχιστο σε 6 – 8 μήνες συνεχής χρήσης. Το κλειδί εδώ είναι να περιμένουμε αρκετό καιρό, καθώς κάποιοι οργανισμοί μπορεί να χρειαστούν και λίγο περισσότερο χρόνο για να δράσουν τα συστατικά. Πιο γρήγορα αποτελέσματα μερικές μπορεί να δείτε βέβαια στην ενδυνάμωση της ρίζας της τρίχας και στη μείωση της τριχόπτωσης, γιατί όλα αυτά τα συστατικά θρέφουν, αναπτύσσουν σωστά και προστατεύουν τα μαλλιά σας. Στο τέλος, μπορεί να έχετε καταπληκτικά αποτελέσματα.

Βιβλιογραφία:

  1. https://www.healthyandnaturalworld.com/natural-supplements-for-treating-premature-grey-hair/
  2. https://nograyhair.org/go-away-gray-reviews-does-it-work/
  3. https://www.livestrong.com/article/126083-benefits-horsetail-grass/
  4. https://www.healthline.com/health/saw-palmetto-hair-loss#Sawpalmetto2
  5. https://www.livestrong.com/article/550620-does-lack-of-tyrosine-make-your-hair-turn-gray/

Save

Save

Save

Save