Read More
Βιταμίνες και Συμπληρώματα, Βιταμίνη C, Κερσετίνη

Δύο ουσίες που κάνουν «μαγικά» – Ο λόγος για την κερσετίνη και τα φλαβονοειδή!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ; Η κερσετίνη ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών, τα οποία αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με το Wikipedia, τα φλαβονοειδή αποτελούν παράγωγα του δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών, δηλαδή οργανικά συστατικά χωρίς άμεση συμμετοχή στην ανάπτυξη ή την αύξησή τους. Τα συστατικά αυτά προσδίδουν στα φυτά έντονα χρώματα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία τους από παθογόνους μικροοργανισμούς, υπεριώδη ακτινοβολία και φυτοφάγα ζώα. Επιπρόσθετα...

Read more

Read More
Βιταμίνες και Συμπληρώματα, Βιταμίνη C

Οι θαυματουργές ιδιότητες της βιταμίνης C που λίγοι γνωρίζουν

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΣΙΓΝΩΣΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C; Η βιταμίνη C (L-ασκορβικό οξύ) είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, μία φυσική οργανική ένωση με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι κρυσταλλικό στερεό λευκού χρώματος αν και στα δείγματα που έχουν προσμίξεις ή έχουν επιμολυνθεί, μπορεί να εμφανίζονται ελαφρώς κίτρινα. Είναι ευδιάλυτο στο νερό και δίνει ελαφρώς όξινα διαλύματα. Το όνομά του προέρχεται από το στερητικό πρόθεμα -α και το σκορβούτο, μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αιμορραγίες ούλων, απώλεια δοντιών, αρθρίτιδα και επιβράδυνση...

Read more

Read More
Βιταμίνες και Συμπληρώματα

Η διατροφική αξία των φυτικών ινών

Οι φυτικές ή διαιτητικές ίνες αποτελούν το βρώσιμο τμήμα των φυτικών τροφίμων, οι οποίες δεν μπορούν να πεφθούν ή να απορροφηθούν από το λεπτό έντερο και περνούν ανέπαφες στο παχύ έντερο. Περιλαμβάνουν μη αμυλούχους πολυσακχαρίτες, ολιγοσακχαρίτες, λιγνίτη και συναφή φυτικά συστατικά. Ο όρος φυτικές ίνες περιλαμβάνει επίσης, έναν τύπο αμύλου που είναι γνωστός και ως ανθεκτικό άμυλο, επειδή αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και φθάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο.  ΚΥΡΙΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ...

Read more

Read More
Βιταμίνες και Συμπληρώματα

Γιατί τα Ωμέγα 3 λιπαρά είναι τόσο απαραίτητα για τον οργανισμό μας;

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων που δεν μπορεί να παράγει φυσικά ο οργανισμός και θα πρέπει να προστίθενται στην καθημερινή μας διατροφή. Υπάρχουν τρία είδη λιπαρών οξέων, το δεκαεξαενοϊκό οξύ (DHA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και τέλος, το λινολεϊκό οξύ (ΑLA). Κύριες πηγές Ω-3 λιπαρών είναι τα ιχθυέλαια και τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, ο σολομός, η ρέγκα, ο φρέσκος τόνος και οι σαρδέλες. Φυτικές πηγές ω-3...

Read more

Read More
Βιταμίνες και Συμπληρώματα

Συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες

Οι βιταμίνες είναι ουσίες απαραίτητες για τον οργανισμό, τις οποίες δεν μπορεί να συνθέσει, γι'αυτό και είναι απαραίτητο να τις προσλαμβάνουμε με την τροφή. Οι βιταμίνες διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις στα σωματικά κύτταρα. Κάθε βιταμίνη έχει έναν ειδικό ρόλο και ρυθμίζει διαφορετικές σωματικές διεργασίες. Πολλές φορές οι ανάγκες του οργανισμού μας δεν καλύπτονται από μια ισορροπημένη διατροφή και η τόνωσή του, ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινής ζωής, είναι απαραίτητη. Η τόνωση...

Read more