Δύο ουσίες που κάνουν “μαγικά” – Ο λόγος για την κερσετίνη και τα φλαβονοειδή!
27/06/2014Πόσο ασφαλές είναι να λαμβάνω βιταμίνες ως συμπλήρωμα διατροφής; Υπάρχει κάποια επιβάρυνση;
11/10/2014ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ACEROLA;
Η Acerola (Malpighia emarginata DC, Malpighia glabra L., Malpighia punicifolia) είναι ένα τροπικό φρούτο που γίνεται θάμνος ή μικρό δέντρο, της οικογένειας Malpighiaceae. Κοινά ονόματα του είδους είναι τα Acerola, Barbados cherry, West Indian cherry.
Η Acerola είναι ενδημική στη Νότια Αμερική, στο Νότιο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική, αλλά τώρα καλλιεργείται στο μακρινό Βορρά ως το Τέξας και σε υποτροπικές περιοχές της Ασίας, όπως η Ινδία. Είναι γνωστή για την πλούσια περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C, σχεδόν όσο και το Camu Camu, αν και περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β3, καθώς και καροτινοειδή και βιοφλαβονοειδή που παρέχουν σημαντική θρεπτική αξία και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C που παράγεται από το φρούτο απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό απ’ ότι το συνθετικό ασκορβικό οξύ.
ΠΟΣΟ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ACEROLA;
Η ασερόλα περιέχει πολλαπλάσια ποσότητα ποσότητα βιταμίνης C ανά 100ml, σε σχέση με άλλα φρούτα όπως: μήλο = 4mg, πορτοκάλι = 83mg, Acerola = 2667mg. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα του σώματος. Επίσης, περιέχει βιοφλαβονοειδή και ρουτίνη.
ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΩΦΕΛΗ ΤΗΣ ACEROLA;
Τα βιοφλαβονοειδή και η ρουτίνη (βιταμίνη Ρ) υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η ρουτίνη βοηθά τη λειτουργία των αγγείων του αίματος (αρτηρίες, φλέβες, τριχοειδή αγγεία), ομαλοποιεί τη διαπερατότητα τους και βοηθά στην υγεία και την ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων.
ΕΠΙΣΗΣ:
- Ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων.
- Συμμετέχει στο σχηματισμό κολλαγόνου (επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους και τους τένοντες).
- Βοηθάει στην πρόληψη και βελτίωση των ασθματικών κρίσεων.
- Αποτρέπει το σχηματισμό καταρράκτη.
- Σαν αντιοξειδωτικό προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
- Μειώνει τα συμπτώματα γρίπης, συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας.
- Συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές.
Η Natural Vitamins συνδυάζει τη βιταμίνη C με την ασερόλα, καθώς και με άλλες ουσίες και βιοφλαβονοειδή και δημιούργησε τη Formula C 1000, τη πιο δυνατή και αποτελεσματική Formula C στην Ελλάδα.
Βιβλιογραφία
– de Brito ES, de Araújo MC, Alves RE, Carkeet C, Clevidence BA, Novotny JA. “Anthocyanins present in selected tropical fruits: acerola, jambolão, jussara, and guajiru.” J Agric Food Chem. 2007 Nov 14;55(23):9389-94.
– Hanamura T, Mayama C, Aoki H, Hirayama Y, Shimizu M. “Antihyperglycemic effect of polyphenols from Acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit.” Biosci Biotechnol Biochem. 2006 Aug;70(8):1813-20.
– Hanamura T, Uchida E, Aoki H. “Skin-lightening effect of a polyphenol extract from Acerola (Malpighia emarginata DC.) fruit on UV-induced pigmentation.” Biosci Biotechnol Biochem. 2008 Dec;72(12):3211-8.
– Motohashi N, Wakabayashi H, Kurihara T, Fukushima H, Yamada T, Kawase M, Sohara Y, Tani S, Shirataki Y, Sakagami H, Satoh K, Nakashima H, Molnár A, Spengler G, Gyémánt N, Ugocsai K, Molnár J. “Biological activity of barbados cherry (acerola fruits, fruit of Malpighia emarginata DC) extracts and fractions.” Phytother Res. 2004 Mar;18(3):212-23.
– Nagamine I, Akiyama T, Kainuma M, Kumagai H, Satoh H, Yamada K, Yano T, Sakurai H. “Effect of acerola cherry extract on cell proliferation and activation of ras signal pathway at the promotion stage of lung tumorigenesis in mice.” J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2002 Feb;48(1):69-72.
– Nunes Rda S, Kahl VF, Sarmento Mda S, Richter MF, Costa-Lotufo LV, Rodrigues FA, Abin-Carriquiry JA, Martinez MM, Ferronatto S, Ferraz Ade B, da Silva J. “Antigenotoxicity and antioxidant activity of Acerola fruit (Malpighia glabra L.) at two stages of ripeness.” Plant Foods Hum Nutr. 2011 Jun;66(2):129-35.M
– Souza CO, Silva LT, Silva JR, López JA, Veiga-Santos P, Druzian JI. “Mango and acerola pulps as antioxidant additives in cassava starch bio-based film.” J Agric Food Chem. 2011 Mar 23;59(6):2248-54.
– Visentainer JV, Vieira OA, Matsushita M, de Souza NE. “Physico-chemical characterization of acerola (Malpighia glabra L.) produced in Maringá, Paraná State, Brazil.” Arch Latinoam Nutr. 1997 Mar;47(1):70-2.