ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ Η ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ;

Η κερσετίνη ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών, τα οποία αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με το Wikipedia, τα φλαβονοειδή αποτελούν παράγωγα του δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών, δηλαδή οργανικά συστατικά χωρίς άμεση συμμετοχή στην ανάπτυξη ή την αύξησή τους. Τα συστατικά αυτά προσδίδουν στα φυτά έντονα χρώματα και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία τους από παθογόνους μικροοργανισμούς, υπεριώδη ακτινοβολία και φυτοφάγα ζώα. Επιπρόσθετα η πρόσληψή τους μέσω των τροφών σε πολλές περιπτώσεις έχει δειχθεί ότι είναι ευεργετική για τον άνθρωπο. Τα φλαβονοειδή ανακαλύφθηκαν στη δεκετία του 1930 και μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί πάνω από 4.000 μόρια. Έχουν προκαλέσει ενδιαφέρον διότι έχουν αντιμικροβιακή δράση. Εξ’ αυτών ένα πολλά υποσχόμενο φλαβονοειδές είναι η κερσετίνη. Στη δυτική διατροφή η πρόσληψη φλαβονοειδών είναι περίπου 20-50 mg την ημέρα. Από αυτά περίπου 13 mg είναι τύπου κερσετίνης.

ΠΟΣΑ ΟΦΕΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΟΥΣΙΑ;

H κερσετίνη είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία κάθε είδους φλεγμονών περιλαμβανομένης της αρθρίτιδας. Επίσης, μπορεί να δρα στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων διότι μειώνει τη θρόμβωση. Όπως και τα περισσότερα φλαβονοειδή δρα ως αντι­πηκτικό, που δεν αφήνει το αίμα να σχηματίσει θρόμβους. Ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τη χοληστερίνη LDL από την οξείδωση και προλαμβά­νει την ανάπτυξη της αθηρωματικής πλάκας. Οι δύο αυτές επιδράσεις βοηθούν να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η κερσετίνη θεωρείται ότι μπορεί να προστατεύσει από τον ιό της γρίπης ενώ τουλάχιστον τρεις μελέτες έδειξαν ότι αυξάνει την αντοχή κατά την άθληση. Ως θεραπεία και προληπτική αγωγή κατά του καρκίνου, η κερσε­τίνη φαίνεται ότι υπόσχεται πολλά. Στους ανθρώπους εί­ναι πολύτιμη θεραπεία για τη λευχαιμία και τον καρκίνο του μαστού. Είναι πολύ πιθανό να είναι πολύτιμη και για άλλους καρκίνους, περι­λαμβανομένου του καρκίνου του εντέρου, των ωοθηκών και άλλων.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΜΩΣ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ;

 • Μείωση κατά 40% σε κρυολογήματα και λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, παρουσιάστηκε για τους ενήλικες που λαμβάνουν κερσετίνη.
 • Μεταξύ των γυναικών καπνιστών που συμμετείχαν σε μελέτη, παρουσιάστηκε 80% μείωση του συνολικού κινδύνου του γαστρικού καρκίνου (του στομάχου),  όταν η πρόσληψη της κερσετίνης ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνες που είχαν την χαμηλότερη πρόσληψη.
 • Κατά 43% μείωση του συνολικού κινδύνου του γαστρικού καρκίνου (του στομάχου), παρουσιάστηκε σε συμμετέχοντες  μελέτης, οι οποίοι έκαναν υψηλή πρόσληψη κερσετίνης σε σχέση με εκείνους που έκαναν χαμηλότερη πρόσληψη.
 • Κατά 32% μείωση του συνολικού κινδύνου για καρκίνου του παχέος εντέρου παρουσιάστηκε σε συμμετέχοντες μελέτης, εκ των οποίων η πρόσληψη της κερσετίνης ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη.
 • Κατά 51% μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου του πνεύμονα παρουσιάστηκε σε συμμετέχοντες μελέτης, εκ των οποίων η πρόσληψη της κερσετίνης ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη.
 • Μείωση κατά 65% του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα σε καπνιστές, παρουσιάστηκε σε συμμετέχοντες μελέτης, εκ των οποίων η πρόσληψη της κερσετίνης ήταν υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνους που είχαν χαμηλότερη πρόσληψη.
 • Κατά 28% μείωση παρουσίασε ο ρυθμός οξείδωσης της LDL (χοληστερόλης), για τους συμμετέχοντες μελέτης που λάμβαναν 30mg κερσετίνης τη μέρα.
 • Κατά 33% αύξηση της HDL (καλή χοληστερόλη) παρουσιάστηκε σε συμμετέχοντες μελέτης, οι οποίοι λάμβαναν 100mg κερσετίνης τη μέρα για 10 εβδομάδες.
 • Κατά 27% μείωση της LDL (χοληστερόλης) παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες μελέτης,  οι οποίοι λάμβαναν 100mg κερσετίνης τη μέρα για 10 εβδομάδες.
 • Κατά 18% μείωση παρουσίασε η ολική χοληστερόλη σε συμμετέχοντες μελέτης, οι οποίοι λάμβαναν 100mg κερσετίνης τη μέρα για 10 εβδομάδες.
 • Κατά 24% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, παρουσίασε μελέτη για τους άνδρες, εκ των οποίων η πρόσληψη κερσετίνης και άλλων φλαβονοειδών ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με εκείνους που η πρόσληψη ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα.
 • Κατά 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία, παρουσίασε μελέτη για τις γυναίκες, εκ των οποίων η πρόσληψη κερσετίνης και άλλων φλαβονοειδών ήταν σε υψηλότερα επίπεδα, σε σύγκριση με εκείνες που η πρόσληψη ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα.
 • Κατά 68% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο παρουσίασε μελέτη, στην οποία οι συμμετέχοντες έκαναν υψηλότερη πρόσληψη κερσετίνης και άλλων φλαβονοειδών, σε σύγκριση με εκείνους εκ των οποίων η πρόσληψη ήταν χαμηλότερη.
 • Επίσης τα βιοφλαβονοειδή είναι χρήσιμα για τα άτομα που παρουσιάζουν μώλωπες ή ρινικές αιμορραγίες εύκολα.
 • Τα βιοφλαβονοειδή είναι αντιφλεγμονώδη και παρουσιάζουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
 • Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδιότητα της κερσετίνης είναι η ικανότητά της να αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου, μια ουσία απαραίτητη για τη ζωντάνια της επιδερμίδας.

ΕΧΕΙ Η ΚΕΡΣΕΤΙΝΗ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ;

Η πραγματική δράση της κερσετίνης προέρχεται από την ικανότητά της να επεκτείνει την επιβίωση και τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων κυττάρων του δέρματος. Όταν τα κύτταρα του δέρματος σταματήσουν να πολλαπλασιάζονται, τότε το δέρμα σας χάνει την ελαστικότητα του, καθώς και κολλαγόνο το οποίο οδηγεί στην εμφάνιση ρυτίδων. Μια μελέτη έδειξε ότι όταν γίνεται λήψη κερσετίνης, ρουτίνης και άλλων βιοφλαβονοειδών σε νεκρά κύτταρα του δέρματος που έχουν πάψει να αναπαράγονται, τότε τα κύτταρα αυτά αναζωογονούνται και αρχίζουν ξανά την αναπαραγωγή τους.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΥΓΙΗ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑ!

Υπάρχουν περίπου 4.000 φυσικοί μεταβολίτες φυτών που ονομάζεται βιοφλαβονοειδή. Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για το ζωντανό χρώμα πολλών φρούτων, λαχανικών, και λουλουδιών. Μπορούν επίσης να υπερασπιστούν το δέρμα σας από τις βλαβερές συνέπειες του στρες, της ρύπανσης, ακόμη και της γήρανσης. Τα βιοφλαβονοειδή έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τα αντιδραστικά είδη οξυγόνου, παραχωρώντας ένα από τα ηλεκτρόνια τους και σταθεροποιώντας έτσι το μόριο και τη ρήξη της οξειδωτικής αλυσίδας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο υγιή και ζωντανή επιδερμίδα.

ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΡΥΤΙΔΕΣ;

Έρευνες δείχνουν πως τρία από τα πιο γνωστά βιοφλαβονοειδή, η κερσετίνη, η εσπεριδίνη και η ρουτίνη, έχουν ικανότητές πρόληψης και την αναστροφής των ρυτίδων. Επίσης, μειώνουν την εμφάνιση των κηλίδων και καταπολεμούν τις ευρυαγγείες. Η κερσετίνη μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για την σφριγηλότητα και την υγεία του δέρματός μας. Οι ρυτίδες και οι γραμμές του δέρματος, στην πραγματικότητα προκαλούνται από τη διάσπαση του κολλαγόνου.

Η FORMULA C-1000 ΤΗΣ Natural Vitamins

Η Formula C-1000 της Natural Vitamins εκτός από τα 1000 mg βιταμίνης C μέγιστης απορρόφησης που περιέχει, συμπεριλαμβάνει 525 mg βιοφλαβονοειδή επιπλέον σε κάθε ταμπλέτα. Τα βιοφλαβονοειδή εκτός των παραπάνω, βοηθούν και στο να απορροφηθεί η βιταμίνη C 50% καλύτερα από τον οργανισμό. Μία βιταμίνη C χωρίς βιοφλαβονοειδή ή με λιγότερα mg βιοφλαβονοειδη, δεν έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με τη Formula C-1000 mg της Natural Vitamins. Επίσης, η Formula C 1000 της Natural Vitamins είναι η μοναδική στην Ελλάδα που περιέχει ουσίες όπως η ασερόλα, η κερσετίνη (που αναλύθηκε παραπάνω), η εσπεριδίνη και οι καρποί αγριοτριανταφυλλιάς, με εκατοντάδες oφέλη για τον οργανισμό μας!

Βιβλιογραφία:

 • Xiao X, Shi D, Liu L, et al. Quercetin suppresses cyclooxygenase-2 expression and angiogenesis through inactivation of P300 signaling. PLoS One. 2011;6(8):e22934.
 • Liu KC, Yen CY, Wu RS, et al. The roles of endoplasmic reticulum stress and mitochondrial apoptotic signaling pathway in quercetin-mediated cell death of human prostate cancer PC-3 cells.Environ Toxicol. 2012 Mar 20. doi: 10.1002/tox.21769. [Epub ahead of print]
 • Granado-Serrano AB, Martín MÁ, Bravo L, Goya L, Ramos S. Quercetin attenuates TNF-induced inflammation in hepatic cells by inhibiting the NF-κB pathway. Nutr Cancer. 2012 May;64(4):588-98. Epub 2012 Mar 27.
 • Aherne SA, O’Brien NM. Protection by the flavonoids myricetin, quercetin, and rutin against hydrogen peroxide-induced DNA damage in Caco-2 and Hep G2 cells. Nutr Cancer. 1999;34(2):160-6.
 • Yang JH, Hsia TC, Kuo HM, et al. Inhibition of lung cancer cell growth by quercetin glucuronides via G2/M arrest and induction of apoptosis. Drug Metab Dispos. 2006 Feb;34(2):296-304.
 • Yang K, Lamprecht SA, Liu Y, et al. Chemoprevention studies of the flavonoids quercetin and rutin in normal and azoxymethane-treated mouse colon. Carcinogenesis. 2000 Sep;21(9):1655-60.
 • Morrow DM, Fitzsimmons PE, Chopra M, McGlynn H. Dietary supplementation with the anti-tumour promoter quercetin: its effects on matrix metalloproteinase gene regulation. Mutat Res.2001 Sep 1;480-481:269-76.
 • Bach A, Bender-Sigel J, Schrenk D, Flugel D, Kietzmann T. The antioxidant quercetin inhibits cellular proliferation via HIF-1-dependent induction of p21WAF. Antioxid Redox Signal. 2010 Aug 15;13(4):437-48.
 • Warren CA, Paulhill KJ, Davidson LA, et al. Quercetin may suppress rat aberrant crypt foci formation by suppressing inflammatory mediators that influence proliferation and apoptosis. J Nutr. 2009 Jan;139(1):101-5. Epub 2008 Dec 3.
 • Kaindl U, Eyberg I, Rohr-Udilova N, Heinzle C, Marian B. The dietary antioxidants resveratrol and quercetin protect cells from exogenous pro-oxidative damage. Food Chem Toxicol. 2008 Apr;46(4):1320-6.
 • Dihal AA, de Boer VC, van der Woude H, et al. Quercetin, but not its glycosidated conjugate rutin, inhibits azoxymethane-induced colorectal carcinogenesis in F344 rats. J Nutr. 2006 Nov;136(11):2862-7.
 • de David C, Rodrigues G, Bona S, et al. Role of quercetin in preventing thioacetamide-induced liver injury in rats. Toxicol Pathol. 2011 Oct;39(6):949-57. Epub 2011 Sep 1.
 • Gee JM, Hara H, Johnson IT. Suppression of intestinal crypt cell proliferation and aberrant crypt foci by dietary quercetin in rats. Nutr Cancer. 2002;43(2):193-201.
 • Yuan H, Young CY, Tian Y, Liu Z, Zhang M, Lou H. Suppression of the androgen receptor function by quercetin through protein-protein interactions of Sp1, c-Jun, and the androgen receptor in human prostate cancer cells. Mol Cell Biochem. 2010 Jun;339(1-2):253-62.
 • van der Woude H, Ter Veld MG, Jacobs N, van der Saag PT, Murk AJ, Rietjens IM. The stimulation of cell proliferation by quercetin is mediated by the estrogen receptor. Mol Nutr Food Res. 2005 Aug;49(8):763-71.
 • Huang RY, Yu YL, Cheng WC, OuYang CN, Fu E, Chu CL. Immunosuppressive effect of quercetin on dendritic cell activation and function. J Immunol. 2010 Jun 15;184(12):6815-21.
 • Weng Z, Zhang B, Asadi S, et al. Quercetin is more effective than cromolyn in blocking human mast cell cytokine release and inhibits contact dermatitis and photosensitivity in humans. PLoS One. 2012;7(3):e33805.
 • Lee EJ, Ji GE, Sung MK. Quercetin and kaempferol suppress immunoglobulin E-mediated allergic inflammation in RBL-2H3 and Caco-2 cells. Inflamm Res. 2010 Oct;59(10):847-54.
 • Shishehbor F, Behroo L, Ghafouriyan Broujerdnia M, Namjoyan F, Latifi SM. Quercetin effectively quells peanut-induced anaphylactic reactions in the peanut sensitized rats. Iran J Allergy Asthma Immunol. 2010 Mar;9(1):27-34.
 • Joskova M, Franova S, Sadlonova V. Acute bronchodilator effect of quercetin in experimental allergic asthma. Bratisl Lek Listy. 2011;112(1):9-12.
 • Rogerio AP, Kanashiro A, Fontanari C, et al. Anti-inflammatory activity of quercetin and isoquercitrin in experimental murine allergic asthma. Inflamm Res. 2007 Oct;56(10):402-8.
 • Capasso R, Aviello G, Romano B, Atorino G, Pagano E, Borrelli F. Inhibitory effect of quercetin on rat trachea contractility in vitro. J Pharm Pharmacol. 2009 Jan;61(1):115-9.
 • Park HJ, Lee CM, Jung ID, et al. Quercetin regulates Th1/Th2 balance in a murine model of asthma. Int Immunopharmacol. 2009 Mar;9(3):261-7.
 • Moon H, Choi HH, Lee JY, Moon HJ, Sim SS, Kim CJ. Quercetin inhalation inhibits the asthmatic responses by exposure to aerosolized-ovalbumin in conscious guinea-pigs. Arch Pharm Res. 2008 Jun;31(6):771-8.
 • Ganesan S, Faris AN, Comstock AT, et al. Quercetin prevents progression of disease in elastase/LPS-exposed mice by negatively regulating MMP expression. Respir Res. 2010;11:131.
 • Kalogeromitros D, Makris M, Chliva C, Aggelides X, Kempuraj D, Theoharides TC. A quercetin containing supplement reduces niacin-induced flush in humans. Int J Immunopathol Pharmacol.2008 Jul-Sep;21(3):509-14.
 • Choi HJ, Song JH, Park KS, Kwon DH. Inhibitory effects of quercetin 3-rhamnoside on influenza A virus replication. Eur J Pharm Sci. 2009 Jun 28;37(3-4):329-33.
 • Bachmetov L, Gal-Tanamy M, Shapira A, et al. Suppression of hepatitis C virus by the flavonoid quercetin is mediated by inhibition of NS3 protease activity. J Viral Hepat. 2012 Feb;19(2):e81-8.
 • Ganesan S, Faris AN, Comstock AT, et al. Quercetin inhibits rhinovirus replication in vitro and in vivo. Antiviral Res. 2012 Mar 23.
 • Choi HJ, Song JH, Kwon DH. Quercetin 3-rhamnoside exerts anti-influenza A virus activity in mice. Phytother Res. 2012 Mar;26(3):462-4.
 • Nieman DC, Henson DA, Gross SJ, et al. Quercetin reduces illness but not immune perturbations after intensive exercise. Med Sci Sports Exerc. 2007 Sep;39(9):1561-9.
 • Heinz SA, Henson DA, Austin MD, Jin F, Nieman DC. Quercetin supplementation and upper respiratory tract infection: A randomized community clinical trial. Pharmacol Res. 2010 Sep;62(3):237-42.
 • Gonzalez-Segovia R, Quintanar JL, Salinas E, Ceballos-Salazar R, Aviles-Jimenez F, Torres-Lopez J. Effect of the flavonoid quercetin on inflammation and lipid peroxidation induced by Helicobacter pylori in gastric mucosa of guinea pig. J Gastroenterol. 2008;43(6):441-7.
 • Brown JC, Wang J, Kasman L, Jiang X, Haley-Zitlin V. Activities of muscadine grape skin and quercetin against Helicobacter pylori infection in mice. J Appl Microbiol. 2011 Jan;110(1):139-46.
 • Paolillo R, Carratelli CR, Rizzo A. Effect of resveratrol and quercetin in experimental infection by Salmonella enterica serovar Typhimurium. Int Immunopharmacol. 2011 Feb;11(2):149-56.
 • Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical.Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):325-37.
 • Zhang M, Swarts SG, Yin L, et al. Antioxidant properties of quercetin. Adv Exp Med Biol.2011;701:283-9.
 • Chuang CC, Martinez K, Xie G, et al. Quercetin is equally or more effective than resveratrol in attenuating tumor necrosis factor-{alpha}-mediated inflammation and insulin resistance in primary human adipocytes. Am J Clin Nutr. 2010 Dec;92(6):1511-21. Epub 2010 Oct 13.
 • Bhaskar S, Shalini V, Helen A. Quercetin regulates oxidized LDL induced inflammatory changes in human PBMCs by modulating the TLR-NF-kappaB signaling pathway. Immunobiology. 2011 Mar;216(3):367-73.
 • Kostyuk VA, Potapovich AI, Suhan TO, de Luca C, Korkina LG. Antioxidant and signal modulation properties of plant polyphenols in controlling vascular inflammation. Eur J Pharmacol.2011 May 11;658(2-3):248-56.
 • Kim OY, Lee SM, Do H, et al. Influence of quercetin-rich onion peel extracts on adipokine expression in the visceral adipose tissue of rats. Phytother Res. 2012 Mar;26(3):432-7.
 • Saul N, Pietsch K, Menzel R, Steinberg CE. Quercetin-mediated longevity in Caenorhabditis elegans: is DAF-16 involved? Mech Ageing Dev. 2008 Oct;129(10):611-3.
 • Solovchenko A, Schmitz-Eiberger M. Significance of skin flavonoids for UV-B-protection in apple fruits. J Exp Bot. 2003 Aug;54(389):1977-84.
 • Kusumoto M, Kamobayashi H, Sato D, et al. Alleviation of cisplatin-induced acute kidney injury using phytochemical polyphenols is accompanied by reduced accumulation of indoxyl sulfate in rats. Clin Exp Nephrol. 2011 Dec;15(6):820-30.
 • Agati G, Biricolti S, Guidi L, Ferrini F, Fini A, Tattini M. The biosynthesis of flavonoids is enhanced similarly by UV radiation and root zone salinity in L. vulgare leaves. J Plant Physiol. 2011 Feb 15;168(3):204-12.
 • Mustafa RA, Abdul Hamid A, Mohamed S, Bakar FA. Total phenolic compounds, flavonoids, and radical scavenging activity of 21 selected tropical plants. J Food Sci. 2010 Jan-Feb;75(1):C28-35.
 • Steerenberg PA, Garssen J, Dortant P, et al. Protection of UV-induced suppression of skin contact hypersensitivity: a common feature of flavonoids after oral administration? Photochem Photobiol.1998 Apr;67(4):456-61.
 • Belinha I, Amorim MA, Rodrigues P, et al. Quercetin increases oxidative stress resistance and longevity in Saccharomyces cerevisiae. J Agric Food Chem. 2007 Mar 21;55(6):2446-51.
 • Surco-Laos F, Cabello J, Gomez-Orte E, et al. Effects of O-methylated metabolites of quercetin on oxidative stress, thermotolerance, life span and bioavailability on Caenorhabditis elegansFood Funct. 2011 Aug;2(8):445-56.
 • Kapiszewska M, Cierniak A, Elas M, Lankoff A. Life span of etoposide-treated human neutrophils is affected by antioxidant ability of quercetin. Toxicol In Vitro. 2007 Sep;21(6):1020-30.
 • Kampkotter A, Timpel C, Zurawski RF, et al. Increase of stress resistance and life span ofCaenorhabditis elegans by quercetin. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol. 2008 Feb;149(2):314-23.
 • Pietsch K, Saul N, Menzel R, Sturzenbaum SR, Steinberg CE. Quercetin mediated life span extension in Caenorhabditis elegans is modulated by age-1, daf-2, sek-1 and unc-43. Biogerontology.2009 Oct;10(5):565-78.
 • Chondrogianni N, Kapeta S, Chinou I, Vassilatou K, Papassideri I, Gonos ES. Anti-ageing and rejuvenating effects of quercetin. Exp Gerontol. 2010 Oct;45(10):763-71.
 • Pietsch K, Saul N, Swain SC, Menzel R, Steinberg CE, Sturzenbaum SR. Meta-analysis of global transcriptomics suggests that conserved genetic pathways are responsible for quercetin and tannic acid mediated longevity in C. elegansFront Genet. 2012;3:48.
 • Egert S, Wolffram S, Bosy-Westphal A, et al. Daily quercetin supplementation dose-dependently increases plasma quercetin concentrations in healthy humans. J Nutr. 2008 Sep;138(9):1615-21.
 • Hertog MG, Feskens EJ, Hollman PC, Katan MB, Kromhout D. Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: the Zutphen Elderly Study. Lancet. 1993 Oct 23;342(8878):1007-11.15. Larson AJ, Symons JD, Jalili T. Therapeutic potential of quercetin to decrease blood pressure: review of efficacy and mechanisms. Adv Nutr. 2012 Jan;3(1):39-46.
 • Knekt P, Jarvinen R, Reunanen A, Maatela J. Flavonoid intake and coronary mortality in Finland: a cohort study. BMJ. 1996 Feb 24;312(7029):478-81.
 • Lee KH, Park E, Lee HJ, et al. Effects of daily quercetin-rich supplementation on cardiometabolic risks in male smokers. Nutr Res Pract. 2011 Feb;5(1):28-33.
 • Talirevic E, Jelena S. Quercetin in the treatment of dyslipidemia. Med Arh. 2012;66(2):87-8.
 • Panchal SK, Poudyal H, Brown L. Quercetin ameliorates cardiovascular, hepatic, and metabolic changes in diet-induced metabolic syndrome in rats. J Nutr. 2012 Apr 25.
 • Pfeuffer M, Auinger A, Bley U, et al. Effect of quercetin on traits of the metabolic syndrome, endothelial function and inflammatory parameters in men with different APOE isoforms. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Nov 23.
 • Yang MY, Huang CN, Chan KC, Yang YS, Peng CH, Wang CJ. Mulberry leaf polyphenols possess antiatherogenesis effect via inhibiting LDL oxidation and foam cell formation. J Agric Food Chem.2011 Mar 9;59(5):1985-95.
 • Egert S, Bosy-Westphal A, Seiberl J, et al. Quercetin reduces systolic blood pressure and plasma oxidised low-density lipoprotein concentrations in overweight subjects with a high-cardiovascular disease risk phenotype: a double-blinded, placebo-controlled cross-over study. Br J Nutr. 2009 Oct;102(7):1065-74.
 • Chopra M, Fitzsimons PE, Strain JJ, Thurnham DI, Howard AN. Nonalcoholic red wine extract and quercetin inhibit LDL oxidation without affecting plasma antioxidant vitamin and carotenoid concentrations. Clin Chem. 2000 Aug;46(8 Pt 1):1162-70.
 • Galindo P, Rodriguez-Gomez I, Gonzalez-Manzano S, et al. Glucuronidated quercetin lowers blood pressure in spontaneously hypertensive rats via deconjugation. PLoS One. 2012;7(3):e32673.
 • Edwards RL, Lyon T, Litwin SE, Rabovsky A, Symons JD, Jalili T. Quercetin reduces blood pressure in hypertensive subjects. J Nutr. 2007 Nov;137(11):2405-11.
 • Egert S, Boesch-Saadatmandi C, Wolffram S, Rimbach G, Muller MJ. Serum lipid and blood pressure responses to quercetin vary in overweight patients by apolipoprotein E genotype. J Nutr.2010 Feb;140(2):278-84.
 • Galindo P, Gonzalez-Manzano S, Zarzuelo MJ, et al. Different cardiovascular protective effects of quercetin administered orally or intraperitoneally in spontaneously hypertensive rats. Food Funct.2012 Mar 23.
 • Loke WM, Hodgson JM, Proudfoot JM, McKinley AJ, Puddey IB, Croft KD. Pure dietary flavonoids quercetin and (-)-epicatechin augment nitric oxide products and reduce endothelin-1 acutely in healthy men. Am J Clin Nutr. 2008 Oct;88(4):1018-25.
 • Shinke T, Takaoka H, Takeuchi M, et al. Nitric oxide spares myocardial oxygen consumption through attenuation of contractile response to beta-adrenergic stimulation in patients with idiopathic dilated cardiomyopathy. Circulation. 2000 Apr 25;101(16):1925-30.
 • Han JJ, Hao J, Kim CH, Hong JS, Ahn HY, Lee YS. Quercetin prevents cardiac hypertrophy induced by pressure overload in rats. J Vet Med Sci. 2009 Jun;71(6):737-43.
 • Hubbard GP, Wolffram S, Lovegrove JA, Gibbins JM. Ingestion of quercetin inhibits platelet aggregation and essential components of the collagen-stimulated platelet activation pathway in humans. J Thromb Haemost. 2004 Dec;2(12):2138-45.
 • Kamaraj S, Vinodhkumar R, Anandakumar P, Jagan S, Ramakrishnan G, Devaki T. The effects of quercetin on antioxidant status and tumor markers in the lung and serum of mice treated with benzo(a)pyrene. Biol Pharm Bull. 2007 Dec;30(12):2268-73.
 • Lam TK, Rotunno M, Lubin JH, et al. Dietary quercetin, quercetin-gene interaction, metabolic gene expression in lung tissue and lung cancer risk. Carcinogenesis. 2010 Apr;31(4):634-42.
 • Theodoratou E, Kyle J, Cetnarskyj R, et al. Dietary flavonoids and the risk of colorectal cancer.Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007 Apr;16(4):684-93.
 • Ekstrom AM, Serafini M, Nyren O, Wolk A, Bosetti C, Bellocco R. Dietary quercetin intake and risk of gastric cancer: results from a population-based study in Sweden. Ann Oncol. 2011 Feb;22(2):438-43.
Προϊόν γνωστοποιημένο στον Ε.Ο.Φ. 24375 07/03/2014. Ο αριθμός γνωστοποίησης στον Ε.Ο.Φ. δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον Ε.Ο.Φ.. Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.