Οι βιταμίνες είναι ουσίες απαραίτητες για τον οργανισμό, τις οποίες δεν μπορεί να συνθέσει, γι’αυτό και είναι απαραίτητο να τις προσλαμβάνουμε με την τροφή. Οι βιταμίνες διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις στα σωματικά κύτταρα. Κάθε βιταμίνη έχει έναν ειδικό ρόλο και ρυθμίζει διαφορετικές σωματικές διεργασίες. Πολλές φορές οι ανάγκες του οργανισμού μας δεν καλύπτονται από μια ισορροπημένη διατροφή και η τόνωσή του, ώστε να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες της καθημερινής ζωής, είναι απαραίτητη. Η τόνωση του οργανισμού, η ενδυνάμωση της μνήμης, η προστασία από το οξειδωτικό στρες είναι μόνο λίγα από τα οφέλη που θα αποκομίσετε από τα φυσικά προϊόντα διατροφής. Τα αποτελέσματα θα σας εκπλήξουν ευχάριστα.

Οι βιταμίνες είναι φυσικές ουσίες (οργανικές ενώσεις μικρού μοριακού βάρους), χωρίς τις οποίες είναι αδύνατη η ζωή. Μία από τις βασικές λειτουργίες των βιταμινών είναι η συμμετοχή τους σε εκείνες τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που μετατρέπουν τα συστατικά των τροφών (πρωτεΐνες , υδατάνθρακες, λίπη) σε ενέργεια. Βοηθούν στο μεταβολισμό, την αναπαραγωγή την ανάπτυξη και είναι απαραίτητες για την άμυνα του οργανισμού. Ακόμα και μία πολύ μικρή έλλειψη βιταμινών στον οργανισμό μας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ατονίας, εκνευρισμού, υπνηλίας, άγχους, μειωμένης ενεργητικότητας, κακής διάθεσης, ευαισθησία σε κρυολογήματα, έλλειψη συγκέντρωσης, παχυσαρκία κ.λ.π. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τις συνθέσει από μόνος του και έτσι προσλαμβάνει τις απαραίτητες για τη ζωή βιταμίνες, από την τροφή ή τα συμπληρώματα διατροφής.

Οι βιταμίνες είναι το πιο σημαντικό τμήμα των γνώσεων που πρέπει να έχει κάθε σύγχρονος άνθρωπος, αφού έχει πια διακηρυχθεί από όλους τους ειδικούς ο ρόλος τους στην υγεία μας. Οι βιταμίνες διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Αυτές είναι οι υδατοδιαλυτές και λιποδιαλυτές βιταμίνες. Στις υδατοδιαλυτές ανήκουν αυτές που μπορούν να διαλύονται και να μεταφέρονται σε νερό. Αυτές είναι η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (θειαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη, παντοθενικό οξύ, φυλλικό οξύ και βιοτίνη). Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν έχουν την δυνατότητα αποθήκευσης στον ανθρώπινο οργανισμό, με συνέπεια τα συμπτώματα έλλειψης να παρουσιάζονται σε μικρό χρονικό διάστημα. Στις λιποδιαλυτές ανήκουν αυτές που διαλύονται μόνο σε λίπος και μεταφέρονται συνδεδεμένες με λιπαρά οξέα. Σε αυτές ανήκουν η βιταμίνη Α, η βιταμίνη D, η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη Κ. Αυτές, σε αντίθεση με τις υδατοδιαλυτές, μπορούν και αποθηκεύονται στο ήπαρ και στα λιποκύτταρα του λιπώδους ιστού, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα έλλειψης να καθυστερούν να εμφανισθούν.

Επιγραμματικά, οι βιταμίνες εμπλέκονται στην πήξη του αίματος, στην όραση, στην νευρομυϊκή λειτουργία, στην καλή εμφάνιση του δέρματος, σε οστικές λειτουργίες, στον σχηματισμό κυτταρικών μεμβρανών, στην αναπαραγωγή, στον σχηματισμό ορισμένων ορμονών και στην απελευθέρωση ενέργειας. Η ανεπάρκεια βιταμινών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, είτε αυξάνοντας την ευπάθεια σε ασθένειες ή προκαλώντας συγκεκριμένη αβιταμίνωση. Στα παιδιά, η αβιταμίνωση μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη.

Η διατροφή μας παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία μας. Αυτό που καταναλώνουμε και πώς το καταναλώνουμε, σε μεγάλο βαθμό, καθορίζει αν θα λάβει το σώμα μας όλες τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.
Αυτό ήταν εύκολο πριν 50 ή 100 χρόνια. Σήμερα, με τόση ρύπανση που υπάρχει στην ατμόσφαιρα και στο χώμα και με όλα τα χημικά και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται, είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθούν οι βιταμίνες στη διατροφή μας. Για παράδειγμα, όταν οι εταιρείες καλλιεργούν λαχανικά και φρούτα, ο στόχος δεν είναι να διατηρήσουν τον υψηλότερο βαθμό βιταμινών, αλλά να ωριμάσουν τα λαχανικά και τα φρούτα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και με όσο πιο μικρή ζημιά γίνεται, έτσι ώστε να μπορούν να πωλούν περισσότερα. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες χρησιμοποιούν λιπάσματα που σκοτώνουν την πλειονότητα των βιταμινών.

Επιπλέον, κατά το μαγείρεμα του φαγητού καταστρέφονται ακόμη και οι πολύ λίγες βιταμίνες που περιέχονται στα λαχανικά μας. Αυτός είναι ο λόγος που μερικές φορές πρέπει να λαμβάνουμε συμπληρώματα σε μορφή χαπιών. Έτσι θα αποκατασταθεί η έλλειψη των βιταμινών και των συμπληρωμάτων στη διατροφή μας.

Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.