Μια από τις ερωτήσεις που συνήθως μας κάνουν πελάτες της Natural Vitamins, είναι εάν μπορούν να πάρουν κάποια συμπληρώματα διατροφής συνδυαστικά με διάφορα φάρμακα που ίσως παίρνουν. Εμείς συνήθως τους συστήνουμε να μιλήσουν στον γιατρό τους, ο οποίος ξέρει την συγκεκριμένη τους κατάσταση και τι φάρμακα παίρνουν. Γενικά όμως θα θέλαμε να συζητήσουμε μερικά συμπληρώματα που σε γενικές γραμμές δεν πρέπει να συνδυάζονται με συγκεκριμένα φάρμακα χωρίς την έγκριση του γιατρού τους.

Ο καρδιολόγος κ.Σινάτρα, ο οποίος είναι θεράποντας ιατρός στο Μάντσεστερ Memorial Hospital στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει μπορέσει να συνδυάσει με επιτυχία τα καλύτερα των συμβατικών με φάρμακα για την καρδιά για περισσότερα από 30 χρόνια.

Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες βιταμίνες, ανόργανα άλατα, και τα συμβατικά φάρμακα μπορούν να συνδυαστούν χωρίς παρενέργειες. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο γιος του κ. Σινάτρα, ο Δρ Drew Σινάτρα είναι naturopathic γιατρός, και έχει αρκετή γνώση πως αλληλοεπιδρούν τα φάρμακα με τις βιταμίνες και ποιους συνδυασμούς πρέπει να αποφεύγουμε. Έτσι, πατέρας και γιος δουλέψανε μαζί για να μας δώσουν τις κορυφαίες αλληλοεπιδράσεις των φαρμάκων με βιταμίνες που πρέπει να αποφεύγουμε. Ενώ αυτές οι πληροφορίες μπορεί να χρησιμεύουν, θέλουμε πάντα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από την προσθήκη οποιασδήποτε νέου φαρμάκου, βιταμίνης, βότανου στη ρουτίνα σας.

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ

• Η κατανάλωση της γλυκόριζας κάνει καλό και στο αναπνευστικό μας σύστημα, καταπραΰνει το βήχα και λόγω του ότι είναι πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά, βοηθά στην μείωση των τριγλυκεριδίων που συσσωρεύονται στο συκώτι καλυτερεύοντας την υγεία όσων υποφέρουν από ηπατικές παθήσεις. Επίσης, είναι χρήσιμη στα άτομα που υποφέρουν από χαμηλή πίεση και είναι ένας φυσικός ρυθμιστής οιστρογόνων, των γυναικείων ορμονών.
• Αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, αποφύγετε τη γλυκόριζα ή χρησιμοποιήστε την με προσοχή. Ενώ η γλυκόριζα είναι μια μεγάλη προσαρμογόνος, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να χρησιμοποιήσουν ashwagandha, ή Rhodiola rosea, ή ελευθερόκοκκο στη θέση της.

ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ

• Υπέρ της χρήσης του σε περιπτώσεις άγχους, διαταραχών της προσαρμογής, νευρασθένειας και σωματόμορφων διαταραχών, δηλαδή σε ένα ευρύ φάσμα ψυχικών παθήσεων όπου υπόκειται καταθλιπτικό συναίσθημα. Πέραν των χρήσεων στην ψυχιατρική, ελαιώδη παρασκευάσματα βαλσαμόχορτου χρησιμοποιούνται για την δυσπεψία, την αντιμετώπιση ελασσόνων τραυματισμών και εγκαυμάτων και τις μυαλγίες. Σήμερα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα φυτικά και φυσικά προϊόντα που υποβοηθούν την υγεία του ανθρώπου.
Ποτέ μην παίρνετε βαλσαμόχορτο εάν παίρνετε αναστολείς SSRI ή ΜΑΟ. Ακόμα και μετά τη διακοπή αυτών των φαρμάκων θα πρέπει να περιμένετε για να καθαρίσει τελείως το σύστημα σας. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να γίνει υπερβολική η δόση της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα την ευερεθιστότητα, ξηροστομία, και αϋπνία. Πλέον, ποτέ δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το βαλσαμόχορτο με βαρφαρίνη αντιπηκτικά ή κυκλοσπορίνη, και ιδιαίτερη προσοχή από του στόματος αντισυλληπτικά. Επιπλέον, θα πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ εάν παίρνετε βαλσαμόχορτο.

5-HTP

• Φυσικό εκχύλισμα του φυτού Griffonia Seeds. Eίναι η υδροξιλιωμένη μορφή του αμινοξέως τρυπτοφάνη, το οποίο βρίσκεται σε τρόφιμα υψηλής πρωτεϊνικής σύνθεσης όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο οργανισμός παράγει 5-HTP από τρυπτοφάνη, η οποία στη συνέχεια στον εγκέφαλο μετατρέπεται στον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη.
• 5-Hydroxytryptophan (5-ΗΤΡ) δεν πρέπει ποτέ να ληφθεί με αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), ή άλλα φάρμακα που παρεμβαίνουν με τη σεροτονίνη. Το σύνδρομο σεροτονίνης, η οποία προκαλείται από υπερβολική δόση σεροτονίνης, είναι μια μεγάλη ανησυχία, και θα πρέπει να συνεργαστείτε πολύ στενά με το γιατρό σας για να σταματήσετε ένα SSRI και να αρχίσετε να λαμβάνετε 5-HTP.

ΝΙΑΣΙΝΗ

• Επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β3 και είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Η έλλειψη νιασίνης προκαλεί πελλάγρα. Η λήψη νιασίνης είναι ωφέλιμη για αλκοολικούς, για την μείωση της χοληστερίνης, σε περιπτώσεις σχιζοφρένειας, μπορεί επίσης να ωφελήσει σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και άλλων επίπονων παθήσεων των αρθρώσεων.
• Ποτέ μην παίρνετε μακράς δράσης νιασίνη εάν παίρνετε στατίνες. Ένας συνδυασμός των δύο θα μπορούσε να προκαλέσει υπερβολική μεταβολική καταπόνηση στο ήπαρ. Μικρότερες δόσεις βραχείας δράσης νιασίνη μπορεί να είναι μια ασφαλής επιλογή.

GINKGO BILOBA

• Στην σύγχρονη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών. Μια από της σημαντικότερες ιδιοτητές του είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως απώλεια μνήμης, απώλεια συγκέντρωσης και γενικότερα των νοητικών δυσλειτουργιών που συνδέονται κυρίως με τα γηρατειά – συμπεριλαμβανόμενης και της νόσου Alzheimer.
• Μην πάρετε το ginkgo biloba (120-240 mg ημερησίως), αν είστε σε αντιπηκτικά φάρμακα ή ασπιρίνη, δεδομένου ότι μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αραίωση του αίματος.

ΔΙΓΟΞΙΝΗ

• Είναι μια καρδιακή γλυκοσίδη που αυξάνει την συσταλτικότητα του μυοκαρδίου ανάλογα, εντός ορίων, προς την δόση, με άμεση δράση.
• Εάν παίρνετε διγοξίνη με β-αναστολείς, μείνετε μακριά από τις μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε (άνω των 800 IU) και μαγνήσιο (πάνω από 600 mg), ένας συνδυασμός του μίγματος αυτού μπορεί να προκαλέσει επιπλέον επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού.

ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ

• Είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείτε σαν ηρεμιστικό εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ευρώπη και Ασία. Πολλοί άνθρωποι το χρησιμοποιούν σήμερα για την θεραπεία της αϋπνίας και του άγχους.
• Μην χρησιμοποιείτε τη ρίζα βαλεριάνα ή λουλούδι του πάθους, αν παίρνετε ηρεμιστικά όπως το Valium, Xanax επειδή αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει υπνηλία.

Link: Dangers of Mixing Drugs & Vitamins by Dr. Stephen Sinatra

Να μη γίνεται υπέρβαση της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μίας ισορροπημένης δίαιτας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Να φυλάσσεται μακριά από τα μικρά παιδιά.