10 τροφές που μειώνουν την τριχόπτωση
22/11/2016Αλάτι: Ένοχο για τον πονοκέφαλο;
28/11/2016Τα βιοφλαδονοειδή (βιταμίνη P) είναι φυτικές, υδατοδιαλυτές ουσίες με ευρεία διάδοση στη φύση, κυρίως σαν χρωστικές των ανθέων, καρπών, λαχανικών και φλοιών δένδρων. Ονομάζονται και «φλαβονοειδή», αν και ο όρος «βιοφλαβονοειδή» είναι πιο ειδικός, δηλώνοντας, συνήθως, ότι πρόκειται για φλαβονοειδή με σημαντική βιολογική δράση πάνω στον ανθρώπινο οργανισμό. Πολλά βότανα οφείλουν τις αντιοξειδωτικές και άλλες φαρμακολογικές τους ιδιότητες κυρίως στα βιοφλαβονοειδή που περιέχουν.
Τα βιοφλαβονοειδή είναι σημαντικά για την ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων και η λήψη τους με κάποιο συμπλήρωμα μπορεί να ωφελήσει άτομα με προβλήματα του κυκλοφορικού ή άτομα που εμφανίζουν εύκολα μώλωπες. Επίσης, μπορεί να μειώσουν το κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών και να ωφελήσουν άτομα με αιμορροΐδες, αλλεργίες, άσθμα και συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι τα βιοφλαβονοειδή έχουν ελαφριά αντιφλεγμονώδη και αντιισταμινική δράση, είναι απολύτως ασφαλή και δεν έχουν τοξική δράση.
Επειδή τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν τη δομή των τριχοειδών αγγείων και μειώνουν τη διαπερατότητά τους, εξ ου και η ονομασία βιταμίνη Ρ (Permeability=Διαπερατότητα). Είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των κηλίδων αίματος (πετέχιες) που εμφανίζονται κάτω από το δέρμα, χωρίς να υπάρχει τραυματισμός και οφείλονται σε διαρροή αίματος από τα τριχοειδή αγγεία. Άλλες περιπτώσεις που τα βιοφλαβονοειδή μπορεί να είναι αποτελεσματικά είναι σε αιμορραγίες της μύτης και των ούλων, σε πόνους της πλάτης και των ποδιών, στη διαλείπουσα χωλότητα (χωλότητα που εμφανίζεται κατά διαστήματα).
Επίσης, χρησιμοποιούνται από αθλητές (αλλά και από εκτροφείς αγωνιστικών αλόγων) επειδή καταπραΰνουν τους πόνους και τις κράμπες και επιταχύνουν το χρόνο ανάρρωσης μετά από μυϊκούς τραυματισμούς. Έρευνες στο Πανεπιστήμιο της Λουϊζιάνας, ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν τα παραπάνω, αφού 48 ποδοσφαιριστές που έπαιρναν βιοφλαβονοειδή μαζί με βιταμίνη C παρουσίασαν 50% λιγότερα μυϊκά τραβήγματα και διαστρέμματα, ενώ μειώθηκε ο χρόνος ανάρρωσης από μώλωπες και διαστρέμματα.
Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν και αντιμικροβιακές ιδιότητες στα βιοφλαβονοειδή, αποδίδοντας σε αυτά, τις αντιμικροβιακές – αντισηπτικές ιδιότητες της πρόπολης, μιας ουσίας που παράγουν οι μέλισσες για να προστατεύσουν την κυψέλης τους. Άλλοι ερευνητές, όπως οι Szent-Gyorgyi και J. Masquelier απέδειξαν ότι πολλές από τις ιδιότητες της βιταμίνης C ενισχύονται σημαντικά από την παρουσία των βιοφλαβονοειδών. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερη η λήψη των βιοφλαβονοειδών να γίνεται μαζί με βιταμίνη C ή με φρούτα ή φυσικούς χυμούς, πλούσιους σε βιταμίνη C.
Άλλες ιδιότητες των βιοφλαβονοειδών: μειώνουν τη χοληστερίνη, διαστέλλουν τα αγγεία και βελτιώνουν την κυκλοφορία, διεγείρουν την έκκριση χολής, χαλαρώνουν τους μυς της κοιλιάς και του ορθού εντέρου, καταπολεμούν την ατονία, την υπερβολική κόπωση, την ταξιδιωτική ναυτία και τα συμπτώματα του συνδρόμου Meniere (ίλιγγοι, βόμβοι αυτιών, ναυτία, απώλεια ισορροπίας, διαλείπουσα απώλεια ακοής).
Στο παρακάτω πίνακα βλέπουμε σε ποιες παθήσεις μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα βιοφλαβονοειδή και σε ποια δοσολογία.
Ενδείξεις | Δοσολογία | Αιτιολογία |
Φλεβική Ανεπάρκεια | Οδηγίες χρήσης σκευάσματος | ★★★ Τα Φλαβονοειδή ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνουν το οίδημα και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. |
Χρόνια Ηπατίτιδα | 500 – 750mg Κατεχινών ημερησίως | ★★ Βοηθούν κατά πολύ σε περιπτώσεις Χρόνιας Ηπατίτιδας. |
Μελανιές | 400 – 800mg Εσπεριδίνης ημερησίως | ★★ Μειώνει τις μελανιές και επιταχύνει την επούλωση των ιστών. |
Επιχείλιος Έρπης | 200 – 400mg ημερησίως | ★★ Μειώνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθηση καύσου. |
Ουλίτιδα | 300 – 600mg ημερησίως | ★★ Μειώνουν τα συμπτώματα και τους ερεθισμούς. |
Αιμορροΐδες | 600 – 4.000mg ημερησίως | ★★ Μειώνουν τα συμπτώματα και τους ερεθισμούς και δρουν ως αντιφλεγμονώδη. |
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
- Έχει ανακαλυφθεί ότι τα βιοφλαβονοειδή βοηθούν στα προβλήματα της εμμηνορρυσίας, ιδιαίτερα σε λειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας, στις αιμορροΐδες, στα αιμορροϊδικά έλκη, στις αιμορροϊδικές φλεβίτιδες και στην υπερβολική προδιάθεση για μώλωπες, ιδιαίτερα όταν αυτοί σχετίζονται με αθλήματα.
- Βοηθούν στη θεραπεία της θρόμβωσης, στις ρινορραγίες και στις αιμορραγίες των ούλων.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΤΥΠΟΙ ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ:
– Ο μεθοξυλιωμένος τύπος που υπάρχει, σχεδόν αποκλειστικά στα εσπεριδοειδή. Παράδειγμα είναι η νομπιλετίνη, που διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση. Άλλα μεθοξυλιωμένα βιοφλαβονοειδή παρεμποδίζουν την συγκόλληση αιμοπεταλίων και λεπταίνουν την ροή του αίματος. Η νομπιλετίνη και η τανζεριτίνη λειτουργούν στις αποτοξινωτικές ουσίες. Άλλα μεθοξυλιωμένα βιοφλαβονοειδή διαθέτουν αντιμολυσματικές ιδιότητες.
– Τα υδροξυλιωμένα βιοφλαβονοειδή, όπως η κουερσετίνη, η μυρικετίνη και η καμφερόλη φαίνεται ότι προλαμβάνουν το σχηματισμό καταρράκτη. Δρουν σαν αντιοξειδωτικά για τη συντήρηση τροφών. Η ρουτίνη είναι ειδική για τη θεραπεία της υψηλής πίεσης του αίματος, δηλαδή της υπέρτασης, της αρτηριοσκλήρωσης και των υποδερμικών αιμορραγιών.
ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C
Έχει αποδειχθεί ότι τα βιοφλαβονοειδή αυξάνουν την απορρόφηση της βιταμίνης C. Σε έρευνα μάλιστα βρέθηκε ότι η πρόσληψη της βιταμίνης C ήταν 35% υψηλότερη σε εκχύλισμα εσπεριδοειδών σε σχέση με τη σκέτη βιταμίνη C. Έτσι λοιπόν για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί, όπως για παράδειγμα για την μείωση των συμπτωμάτων του στοματικού έρπητα. Επίσης, μπορούν να δρουν και συνεργικά με τη βιταμίνη C, προστατεύοντας και διατηρώντας έτσι την δομή των τριχοειδών αγγείων. Η κερσετίνη, ένα βιοφλαβονοειδούς που βρίσκεται στα μπλε-πράσινα φύκια και διατίθεται σε μορφή συμπληρώματος, μπορεί να θεραπεύσει αποτελεσματικά και την πρόληψη των συμπτωμάτων του άσθματος.
Βιβλιογραφία:
1. Am J Clin Nutrition, 1988,48:601-604.
2. “Handbook of Dietary Supplements”, Pamela Mason, Blackwell Science, 1995.