Βιταμίνες και Συμπληρώματα

Οστεοπενία και Οστεοπόρωση

           Τι είναι η οστεοπενία και ποια η διαφορά της από την οστεοπόρωση; Ποιοι κινδυνεύουν από κατάγματα στα οστά και πως μπορούμε να σιγουρευτούμε ότι έχουμε ή δεν έχουμε μια από τις 2 παθήσεις;

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να μπορούμε να ξεχωρίσουμε την οστεοπόρωση από την οστεοπενία για να μπορούμε να προλάβουμε αυτές τις δύο καταστάσεις και αν όχι να προλάβουμε τουλάχιστον να τις επιβραδύνουμε.

            Η Οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από ελάττωση της πυκνότητας και της δύναμης των οστών, μ’ αποτέλεσμα την εύκολη δημιουργία καταγμάτων. Παρόμοια αλλά ηπιότερη κατάσταση είναι η Οστεοπενία στην οποία το οστό είναι πιο αραιωτικό από το φυσιολογικό αλλά όχι τόσο όσο στην οστεοπόρωση.

             Το οστό είναι ένας ζωντανός ιστός, που συνεχώς δημιουργείται και ταυτόχρονα καταστρέφεται. Όταν η καταστροφή είναι περισσότερη από τη δημιουργία, τότε το οστό «αραιώνει», δηλαδή μειώνεται η πυκνότητά του. Αυτή η κατάσταση λέγεται οστεοπενία, η οποία θα εξελιχθεί σε οστεοπόρωση αν δεν πάψουν να υφίστανται οι λόγοι που την προκαλούν.

            Το συμπέρασμα είναι πως η οστεοπενία δεν είναι ασθένεια, αλλά δείκτης αυξημένου κινδύνου για μετάβαση στην οστεοπόρωση. Όσο πιο γρήγορα προλάβουμε λοιπόν την οστεοπενία, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να προλάβουμε και να αποφύγουμε την οστεοπόρωση

Πότε εμφανίζεται η οστεοπενία;

       

 

      Τα οστά σας είναι συνήθως πιο πυκνά όταν είστε περίπου 30. Η οστεοπενία συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 50 ετών. Η ακριβής ηλικία εξαρτάται από το πόσο ισχυρά είναι τα οστά σας όταν είστε νέοι. Αν είναι ανθεκτικά, μπορεί να μην πάθετε ποτέ οστεοπενία. Εάν τα οστά σας δεν είναι πυκνά, μπορείτε να πάθετε και νωρίτερα. Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτεται σε τυχαίο έλεγχο. Πάνω από το 80% των ατόμων με οστεοπενία είναι γυναίκες, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1 στις 2 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 θα εξελιχθεί σε οστεοπόρωση και τελικώς θα υποστεί κάταγμα. Η διατροφή, η άσκηση και μερικές φορές η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα οστά σας πυκνά και δυνατά για δεκαετίες.

 Αιτίες της οστεοπενίας               

             Το ασβέστιο είναι το κλειδί για να διατηρήσετε τα οστά σας υγιή. Οι αλλαγές ορμονών που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν την πιθανότητα για οστεοπενία για τις γυναίκες και οι άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπενία. 

Ιατρικές αιτίες              

Μερικές φορές, μπορεί να έχετε ιατρική πάθηση ή να έχετε ακολουθήσει θεραπείες που μπορεί να προκάλεσαν παθήσεις όπως: 

 • Κοιλιοκάκη. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορούν να βλάψουν το λεπτό έντερο τους με την κατανάλωση τροφών με γλουτένη.
 • Υπερδραστήριο θυρεοειδή. Πάρα πολλά φάρμακα για τον  θυρεοειδή μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο.
 • Χημειοθεραπεία. Η έκθεση σε ακτινοβολία μπορεί να έχει επίδραση.
 • Ορισμένα φάρμακα. Αυτά περιλαμβάνουν στεροειδή όπως υδροκορτιζόνη ή πρεδνιζόνη και φάρμακα κατά των κρίσεων όπως καρβαμαζεπίνη (Carbatrol, Tegretol), γκαμπαπεντίνη (Gralise, Horizant, Neurontin) ή φαινυτοΐνη (Dilantin, Phenytek).               

Τα προβλήματα στη διατροφή σας, η έλλειψη άσκησης και οι ανθυγιεινές συνήθειες μπορούν να συμβάλουν στην κατάσταση αυτή. Προσοχή για:    

 • Έλλειψη ασβεστίου ή βιταμίνης D
 • Ελλιπής άσκηση
 • Κάπνισμα
 • Πάρα πολύ αλκοόλ
 • Ανθρακούχα αναψυκτικά 

               Η οστεοπενία συνήθως δεν έχει συμπτώματα. Αυτό καθιστά δύσκολη τη διάγνωση αν δεν έχετε κάνει το τεστ  οστικής πυκνότητας.  Το τεστ είναι ανώδυνο και γρήγορο. Η μέτρηση της οστικής πυκνότητας είναι σαν μια «μικρή» αξονική τομογραφία, αλλά με πολύ λιγότερη ακτινοβολία ακόμη και από μια απλή ακτινογραφία.  

Θεραπεία και πρόληψη               

              Η οστεοπενία, στα αρχικά στάδια  και με την κατάλληλη προσαρμογή του ατόμου σε  διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Κ, με εντατική άσκηση και περιορισμό των καταχρήσεων (αλκοόλ – κάπνισμα), μπορεί ακόμη και χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων,  να επανέλθει στα φυσιολογικά για την ηλικία επίπεδα.
              Καλό είναι να τηρείτε όλα τα παραπάνω και να δοκιμάσετε μια σειρά από συμπληρώματα διατροφής προτού φτάσετε στο σημείο της οστεοπόρωσης.  Παρακάτω είναι κάποιες βιταμίνες και συμπληρώματα που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση της οστεοπενίας. 

Ασβέστιο              

              Το βασικότερο δομικό στοιχείο των οστών. Το σώμα σας χρειάζεται ασβέστιο για να χτίσει και να διατηρήσει ισχυρά οστά. Η καρδιά, οι μύες και τα νεύρα σας επίσης χρειάζονται ασβέστιο για να λειτουργήσουν σωστά. Πόσο ασβέστιο χρειάζεστε εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο σας.  

Ασβέστιο: Συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες
Άντρες Ημερήσια Δόση Ημερήσια μέγιστη δόση
19-50 χρονών 1,000 mg 2,500 mg
51-70 χρονών 1,000 mg 2,000 mg
71 και πάνω 1,200 mg 2,000 mg
Γυναίκες Ημερήσια Δόση Ημερήσια μέγιστη δόση
19-50 χρονών 1,000 mg 2,500 mg
51και πάνω 1,200 mg 2,000 mg

               Μελέτες υποδεικνύουν ότι το ασβέστιο, μαζί με τη βιταμίνη D, μπορούν να έχουν οφέλη πέρα ​​από την υγεία των οστών: προστατεύοντας από τον καρκίνο, τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. 

Βιταμίνη D              

               Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των οστών σας. Και είναι η βιταμίνη D3, η χοληκαλσιφερόλη, αυτή είναι η μορφή που χρειάζεστε για την κατασκευή των οστών. Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για την απορρόφηση του ασβεστίου. Όταν υπάρχει μια ανεπάρκεια σε αυτή τη βιταμίνη, υπάρχει πάντα αρνητική επίδραση στην οστική πυκνότητα. Ανεπαρκής πρόσληψη σημαίνει ότι το σώμα σας δεν μπορεί να χτίσει εύκολα τα οστά. Στα παιδιά, μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, σε ενήλικες, σε οστεομαλακία. Και οι δύο είναι συνθήκες μαλάκυνσης των οστών. Και τα δύο μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με επαρκή συμπληρώματα.Τα συμπληρώματα ασβεστίου είναι χρήσιμα μόνο αν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα για να διασφαλιστεί ότι το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί. 

Βιταμίνη Κ              

               Εάν παίρνετε βιταμίνη D για τα οστά σας, είναι σημαντικό να πάρετε επίσης αρκετή βιταμίνη Κ. Αυτά τα τρία θρεπτικά συστατικά(ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ) έχουν ένα συνεργιστικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν ένα κομμάτι του πάζλ λείπει. Η βιταμίνη Κ σχετίζεται με την οστεοκαλσίνη, που ονομάζεται επίσης πρωτεΐνη οστού Gla, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που δεσμεύεται με ασβέστιο συντιθέμενη από οστεοβλάστες ή κύτταρα που κατασκευάζουν οστά. Λειτουργεί επίσης συνεργιστικά με τη βιταμίνη D για να ρυθμίζει την παραγωγή οστεοκλαστών, των κυττάρων που απομακρύνουν τα παλιά οστά, έτσι ώστε να μπορούν να εναποτίθενται νέα οστά στη θέση τους.Ερευνητές μελέτησαν τη σχέση αποτελεσματικότητας των διαφόρων παρεμβάσεων για την πρόληψη καταγμάτων σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών μετά την εμμηνόπαυση. Έμαθαν ότι ο συνδυασμός βιταμίνης Κ1, βιταμίνης D3 και ασβεστίου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κατάγματος κατά 20%. 

Επιπλέον συμπληρώματα διατροφής

               Άλλα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των οστών, περιλαμβάνουν:

 • Βόριο
 • Χαλκό
 • Δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA)
 • Εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) – τα δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια
 • Φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Β12
 • Μαγγάνιο
 • Πυρίτιο
 • Ψευδάργυρος              

               Το συμπέρασμα είναι πως μαζί με καλή διατροφή, άσκηση και ένα σωστό συμπλήρωμα διατροφής μπορείτε να προλάβετε την οστεοπενία και κατά επέκταση την οστεοπόρωση. Το πιο συμπλήρωμα διατροφής θα επιλέξετε είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να περιέχει τα τρία σημαντικά συμπληρώματα που αναφέραμε παραπάνω όπως ασβέστιο, βιταμίνη D (χοληκαλσιφερόλη) και βιταμίνη Κ. Τους τρείς σωματοφύλακες για τα κόκκαλα! Επίσης και διάφορα αλλά συμπληρώματα που από έρευνες έχουν αποδειχθεί ότι βοηθάνε για υγιή οστά. Ένα ιδανικό συμπλήρωμα διατροφής που έχει φτιαχτεί για ακριβώς αυτόν τον λόγο είναι το Osteo RX της Natural Vitamins. Ένα απολύτως φυσικό συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει ακριβώς τις σωστές ποσότητες από κάθε βιταμίνη και μέταλλο που χρειάζονται για να δυναμώσετε και να διατηρήσετε τα κόκαλά σας σε καλή κατάσταση.  

Προσοχή

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής, πολλές από τις οποίες έχουν συμπληρώματα για την οστεοπόρωση.  Κανένα συμπλήρωμα οστεοπόρωσης δεν είναι τόσο δυνατό και αποτελεσματικό όπως της Natural Vitamins. Μην αφήσετε κανέναν που ίσως να μην έχει σε στοκ την φόρμουλα της Natural Vitamins ή κερδίζει μεγαλύτερη προμήθεια από άλλη εταιρεία, να σας πείσει να πάρετε κάποια άλλη. Δεν θα δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε! Επιμείνετε στη δύναμη και τη ποιότητα της Natural Vitamins. Σε περίπτωση που το αγαπημένο σας κατάστημα δεν την διαθέτει, τηλεφωνήστε μας στο 210-9650594 για να σας πούμε που μπορείτε να την προμηθευτείτε.

 

  

 

Βιβλιογραφία:

https://www.onmed.gr/ygeia/story/324676/osteopenia-ti-einai-kai-pos-tha-tin-prolavete

https://www.iatropedia.gr/ygeia/ti-ine-i-osteopenia-ke-pia-i-diafora-tis-apo-tin-osteoporosi/32011/

https://www.advancehealth.gr/el/sections/59/articles/2639-phakelos-osteopenia-pos-mporeite-na-ten-prolabete

https://www.webmd.com/osteoporosis/guide/osteopenia-early-signs-of-bone-loss#1

https://www.osteopenia3.com/Osteopenia-treatments-Vitamin-D.html

https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/calcium-supplements/art-20047097

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/05/16/vitamins-d-and-k2-reduce-osteoporosis.aspx

https://saveourbones.com/vitamin-k-osteoporosis/