15 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε τη χοληστερίνη αποτελεσματικά!
20/02/2019Αντιμετώπιση οστεοπενίας η οστεοπόρωσης με βιταμίνες και βότανα!
19/04/2019ΟΣΤΙΚΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ // T-SCORES
Αφού έχουμε κατανοήσει τις διαφορές μεταξύ οστεοπενίας και οστεοπόρωσης καθώς και τις αιτίες που τις προκαλούν, οφείλουμε να καταφύγουμε, εγκαίρως, στη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας για διάγνωση και πρόληψη.
Πρόκειται για μία έγκυρη και ανώδυνη μέθοδο, όπως μία ακτινογραφία, που μας δείχνει την πυκνότητα των οστών μας. Πόσο δυνατά κόκκαλα έχουμε ή όχι, δηλαδή. Το τεστ χρησιμοποιεί ακτίνες όπως αυτές της ακτινογραφίας για να μετρήσει πόσα γραμμάρια ασβεστίου και άλλων μετάλλων υπάρχουν σε κάποιο συγκεκριμένο τμήμα του οστού. Τα οστά που συχνά εξετάζονται είναι η σπονδυλική στήλη, το ισχίο και μερικές φορές το αντιβράχιο.
Ή πολλές φορές πολύ πιο απλά:
Χρησιμοποιώντας λοιπόν τη Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας, έχουμε στα χέρια μας το εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα οστά μας και να λάβουμε τα ανάλογα μέτρα.
Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΕ:
- γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω
- άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω
- γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, που είναι σε εμμηνόπαυση
- άτομα που έλαβαν ή λαμβάνουν κορτιζόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα
- άτομα με ακτινολογική εικόνα σπονδυλικών καταγμάτων
- άτομα με ιστορικό οστεοπόρωσης ή κατάγματος ισχίου στην οικογένεια
- καπνιστές και όσους κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- άτομα που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, που προδιαθέτουν σε μείωση οστικής μάζας (π.χ. χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα, κ.ά.)
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τα αποτελέσματα της Μέτρησης Οστικής Μάζας μετριούνται χρησιμοποιώντας τα Τ-Scores. Το T-Score είναι η σύγκριση της οστικής πυκνότητας κάθε ατόμου με την οστική πυκνότητα ενός υγιούς νεαρού ατόμου. Στον παρακάτω πίνακα επεξηγούμε τα επίπεδα των T-Scores.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΣΤΙΚΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ | T-SCORES |
Φυσιολογικό | -1 και υψηλότερο
(π.χ.+1.0 ,+0.5,0,0.5,-1.0) |
Χαμηλή οστική πυκνότητα (οστεοπενία) | -1.1 έως -2.4
(π.χ.-1.1,-1.5,-2.0,-2.4) |
Οστεοπόρωση | -2.5 και χαμηλότερο(π.χ.-2.5,-3.0,-3.5,-4.0) |
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ
Όσο πιο μεγάλος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερη είναι και η πυκνότητα του οστού. Τα οστά βρίσκονται σε καλή κατάσταση αν το τεστ δείξει αριθμό από -1 και πάνω. Δηλαδή -1 είναι φυσιολογικό, 0 είναι φυσιολογικό, 1 και πάνω, πάλι φυσιολογικό. Το πρόβλημα αρχίζει αν το τεστ δείξει πως η πυκνότητα είναι χαμηλότερη από το -1. Αν δείξει λιγότερο από -2,5, τότε σημαίνει πως υπάρχει πρόβλημα και οι πιθανότητες κατάγματος αυξάνονται κατά πολύ.
Συνεπώς, αν το αποτέλεσμα είναι -2 πρόκειται για οστεοπενία. Εάν όμως το τεστ δείξει -2,5 και πάνω, όπως -3 η -4 η -5, η κατάσταση είναι σοβαρότερη και πρόκειται για οστεοπόρωση.
Το παραπάνω άρθρο μπορεί να μας προϊδεάσει και να μας προβληματίσει ώστε να προβούμε στην Μέτρηση της Οστικής Πυκνότητας. Αν όμως έχουμε ήδη διαγνωσθεί με οστεοπενία ή οστεοπόρωση, οφείλουμε να ενημερώθουμε και να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Σίγουρα θα μας ενδιαφέρει το άρθρο, Αντιμετώπιση Οστεοπενίας και Οστεοπόρωσης, που προσφέρει συγκεκριμένες πληροφορίες για το πως να αντιμετωπίσουμε και να αναστρέψουμε την οστεοπενία η οστεοπόρωση με φυσικούς τρόπους.
Όλα αυτά, πάντα υπό την αιγίδα και τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού μας.