Δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία για τη νόσο αυτή, και για κάθε νόσο, από την πρόληψη. Εάν όμως έχουμε διαγνωσθεί με οστεοπενία ή οστεοπόρωση πρέπει να πράξουμε ανάλογα.

Με την κατάλληλη διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο,  βιταμίνη Κ και άλλα μέταλλα, με την εντατική άσκηση και τον περιορισμό των καταχρήσεων (αλκοόλ – κάπνισμα), ακόμη και χωρίς την χορήγηση φαρμακευτικών προϊόντων σε πολλές περιπτώσεις, μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση του προβλήματος ή και να την ανατρέψουμε εντελώς. Αυτό εξαρτάται, πέρα από την ένταση του προβλήματος, και από την ηλικία του ασθενή.

Παρακάτω θα μιλήσουμε για τα συσταστικά, των οποίων η εντατική πρόσληψη, θα μας βοηθήσει.  Όλοι έχουμε συνδυάσει την οστεοπόρωση με την έλλειψη ασβεστίου. Λίγοι από εμάς όμως, γνωρίζουμε πως η πρόσληψη σκέτου ασβεστίου δεν αρκεί για την καταπολέμηση ή πρόληψη  του προβλήματος. Υπάρχουν κάποια συστατικά τα οποία δρουν συνεργιστικά με το ασβέστιο και είναι απαραίτητα για την απορρόφηση του. Ας δούμε όμως όλες τις φυσικές και θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε, λεπτομερώς.         

ΑΣΒΕΣΤΙΟ     

Το βασικότερο δομικό στοιχείο των οστών. Το σώμα σας χρειάζεται ασβέστιο για να χτίσει και να διατηρήσει ισχυρά οστά. Η καρδιά, οι μύες και τα νεύρα μας επίσης χρειάζονται ασβέστιο για να λειτουργήσουν σωστά. Η ποσότητα του ασβεστίου που χρειαζόμαστε, εξαρτάται από την ηλικία και το φύλο.  

Ασβέστιο: Συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες
Άντρες Ημερήσια Δόση Ημερήσια μέγιστη δόση
19-50 χρονών 1,000 mg 2,500 mg
51-70 χρονών 1,000 mg 2,000 mg
71 και πάνω 1,200 mg 2,000 mg
Γυναίκες Ημερήσια Δόση Ημερήσια μέγιστη δόση
19-50 χρονών 1,000 mg 2,500 mg
51και πάνω 1,200 mg 2,000 mg

Μελέτες αποδεικνύουν ότι το ασβέστιο, μαζί με τη βιταμίνη D, δεν ωφελούν μόνο τα οστά αλλά προστατεύουν από τον καρκίνο, τον διαβήτη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D    

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την δημιουργία δυνατών οστών. Και, συγκεκριμένα, είναι η βιταμίνη D3, η χοληκαλσιφερόλη, αυτή που χρειάζεται για τη σύσταση των υγιών οστών. Η βιταμίνη D είναι το κλειδί για την απορρόφηση του ασβεστίου. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής, επιδρά αρνητικά στην οστική πυκνότητα. Στα παιδιά, μια ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, ενώ σε ενήλικες σε οστεομαλακία. Και οι δύο είναι συνθήκες μαλάκυνσης των οστών. Και τα δύο μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία με επαρκής δοσολογίες συμπληρωμάτων. Τα συμπληρώματα, όμως, μπορούν να βοηθήσουν μόνο αν υπάρχει επαρκής ποσότητα βιταμίνης D στο σώμα για να διασφαλιστεί ότι το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί. 

ΒΙΤΑΜΙΝΗ K          

Εάν παίρνετε βιταμίνη D για τα οστά σας, είναι σημαντικό να πάρετε επίσης αρκετή βιταμίνη Κ. Τα τρία θρεπτικά συστατικά (ασβέστιο, βιταμίνη D και βιταμίνη Κ) έχουν ένα συνεργιστικό αποτέλεσμα που δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν ένα κομμάτι του πάζλ λείπει. Η βιταμίνη Κ σχετίζεται με την οστεοκαλσίνη, που ονομάζεται επίσης πρωτεΐνη οστού Gla. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βοηθά συντιθέμενη από οστεοβλάστες ή κύτταρα, που κατασκευάζουν τα οστά. Λειτουργεί επίσης συνεργιστικά με τη βιταμίνη D απορροφώντας τα άλατα του ασβεστίου και αφαιρώντας τον πλεονάζοντα οστέινο ιστό, όπως στην αναδιαμόρφωση των αυξανόμενων ή κατεστραμμένων οστών κατά τη διόρθωση καταγμάτων. Ερευνητές μελέτησαν την  αποτελεσματικότητα των διαφόρων παρεμβάσεων για την πρόληψη καταγμάτων σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών μετά την εμμηνόπαυση. Έμαθαν ότι ο συνδυασμός βιταμίνης Κ, βιταμίνης D3 και ασβεστίου μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κατάγματος κατά 20%. 

Καίριο ρόλο όμως στην απορρόφηση του ασβεστίου για υγιή οστά παίζουν και τα παρακάτω συστατικά:

ΒΟΡΙΟ

Το βόριο είναι ένα εξαιρετικά βασικό ιχνοστοιχείο για τα φυτά, τα ζώα και τον άνθρωπο καθώς συμβάλλει στην αποτελεσματικότητα των άλλων ζωτικών μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη C, ασβέστιο, χαλκός και μαγνήσιο. Οι χρήσεις του βορίου περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν την σκελετική δομή ισχυρή, ενισχύοντας την οστική πυκνότητα,  προλαμβάνοντας  την οστεοπόρωση και αντιμετωπίζοντας καταστάσεις όπως η αρθρίτιδα.

ΚΑΛΙΟ

Το κάλιο είναι ένα  μεταλλικό στοιχείο, με ιδιαίτερη σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συντελεί στη σωστή λειτουργία όλων των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων του σώματος.

Πρόσφατα αποτελέσματα έρευνας, έδειξαν, επίσης, ότι το κάλιο  διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας των οστών.

Συγκριμένα, εξουδετερώνει διάφορα οξέα σε όλο το σώμα, γεγονός που βοηθά στη συγκράτηση και τη διατήρηση του ασβεστίου.

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για την καλή υγεία των οστών και τη μυϊκή χαλάρωση. Βάσει πρόσφατων μελετών, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου μας φέρνουν πιο κοντά στην  οστεοπόρωση, αφού αναστέλλουν την απορρόφηση της βιταμίνης D με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου καταγμάτων των οστών και όλων των αρνητικών συνεπειών της οστεοπόρωσης.

ΜΑΓΓΑΝΙΟ

Το μαγγάνιο είναι ιχνοστοιχείο που εμπλέκεται στις βασικές λειτουργίες της ανάπτυξης και της αναπαραγωγής.

Σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και η βιταμίνη D, το μαγγάνιο βοηθά  στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας, ειδικά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που είναι πιο ευάλωτες σε κατάγματα. Η ανεπάρκεια μαγγανίου ενέχει επίσης κίνδυνο για διαταραχές που σχετίζονται με τα οστά δεδομένου ότι βοηθά στην παραγωγή ορμονών και ενζύμων που εμπλέκονται στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών.

L-ΛΥΣΙΝΗ

Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που συμμετέχει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, βοηθά στην δόμηση των ιστών και την επούλωση των πληγών.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα με ορισμένα αμινοξέα, ιδιαίτερα L-λυσίνη, μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Η λυσίνη, λοιπόν, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον εντερικό σωλήνα, στην προαγωγή της οστικής ανάπτυξης και στον σχηματισμό κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί ένα από τα βασικότερα συστατικά των οστών.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΟΣΤΕΟΠΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ

H Natural Vitamins, η κορυφαία ετερεία ορθρομοριακών συμπληρωμάτων στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει την τέλεια φόρμουλα για να δυναμώσουμε τα κόκκαλα μας και να αντιμετωπίσουμε σωστά την οστεοπενία ή την οστεοπόρωση. Η φόρμουλα αυτή, Osteo Rx, φτιαγμένη 100% από φυσικά συστατικά στη Αμερική περιέχει όλα τα συστατικά που αναφέραμε και μερικά ακόμα που βοηθάνε στην ενδυνάμωση των οστών. Είναι πλήρης, φυσική και πολύ αποτελεσματική.

ΓΙΑ ΟΣΤΕΟΠΕΝΙΑ

Προτείνεται η δοσολογία 2 ταμπλετών από το Osteo RX ημερησίως. Μπορείτε να τις πάρετε και τις 2 μαζί μετά το κυρίως γεύμα ή 1 ταμπλέτα μετά το μεσημεριανό φαγητό και 1 μετά το βραδινό.

ΓΙΑ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Επειδή η οστεοπόρωση είναι πιο προχωρημένο στάδιο, προτείνονται 2 διαφορετικά συμπληρώματα για να γίνει η αντιμετώπιση σωστά και αποτελεσματικά. Προτείνεται η δοσολογία 3 ταμπλετών από το Osteo RX ημερησίως και 2 ταμπλετών D3+K2. Παίρνετε 1 ταμπλέτα Osteo Rx, 3 φορές την ημέρα μετά το φαγητό. Από την  D3+K2 παίρνουμε 2 μασώμενες ταμπλέτες μαζί μετά το κυρίως γεύμα.  

 Η επιλογή του σωστού συμπληρώματος διατροφής, είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει να περιέχει όλα τα αναγκαία συστατικά, στις σωστές δοσολογίες και προφανώς να είναι 100% φυσική η προέλευση τους.

Προσοχή

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής, πολλές από τις οποίες έχουν συμπληρώματα για την οστεοπόρωση.  Κανένα συμπλήρωμα οστεοπόρωσης δεν είναι τόσο δυνατό και αποτελεσματικό όπως της Natural Vitamins. Μην αφήσετε κανέναν που ίσως να μην έχει σε στοκ την φόρμουλα της Natural Vitamins ή κερδίζει μεγαλύτερη προμήθεια από άλλη εταιρεία, να σας πείσει να πάρετε κάποια άλλη. Δεν θα δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε! Επιμείνετε στη δύναμη και τη ποιότητα της Natural Vitamins. Σε περίπτωση που το αγαπημένο σας κατάστημα δεν την διαθέτει, τηλεφωνήστε μας στο 210-9650594 για να σας πούμε που μπορείτε να την προμηθευτείτε.