Όλοι έχουμε ακούσει ότι πρέπει να παίρνουμε ωμέγα 3 λιπαρά και ειδικά εμείς που έχουμε ανεβασμένη την χοληστερίνη μας. Έχουμε ακούσει ότι βοηθάνε πολύ την μνήμη μας και σε  πολλά άλλα πράγματα που θα αναφερθούμε παρακάτω. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι ακριβώς οφέλη έχουν τα ωμέγα 3 λιπαρά και πώς να επιλέξουμε το σωστό σκεύασμα για εμάς. Εννοείται βέβαια ότι προσπαθούμε να συμπεριλάβουμε όλα τα τρόφιμα που περιέχουν ωμέγα 3 λιπαρά στην διατροφή μας.

Αν και πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν τα πολλαπλά οφέλη των Ω3 λιπαρών στην υγεία του οργανισμού μας, η πρόσληψή τους συνήθως δεν καλύπτει τις συστάσεις κατανάλωσης. Παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα περιέχουν αυξημένες ποσότητες σε Ω3 λιπαρά και να τα συμπεριλαμβάνουμε στην διατροφή μας.  Αποφεύγοντας τα τρόφιμα που περιέχουν Ωμέγα 6 λιπαρά.

Τι είναι τα Ωμέγα 6 λιπαρά

Τα Ωμέγα 6 λιπαρά σίγουρα δεν είναι αυτά που έτρωγαν οι πρόγονοί μας. Η ανθρώπινη εξέλιξη συνέβη σε ένα περιβάλλον όπου τα θαλασσινά και τα άγρια ​​ζωικά λίπη ήταν η κυρίαρχη πηγή διατροφικού λίπους. Οι κυνηγοί πρόγονοί μας δεν κατανάλωναν σπορέλαιο ούτε σογιέλαιο και προφανώς ούτε τηγανιτές πατάτες, ντόνατς και τα αμέτρητα άλλα φαγητά που περιέχουν αυτά τα έλαια.
Αυτά τα εξευγενισμένα έλαια δημιουργούν και επιδεινώνουν τη φλεγμονή, η οποία συμβάλλει σχεδόν σε κάθε ασθένεια καθώς και μας παχαίνει. Το αποτέλεσμα είναι ότι τρώμε πιο πολλά Ωμέγα 6 λιπαρά παρά Ωμέγα 3. Αυτή η ανισορροπία των λιπαρών προβλέπει το κίνδυνο σε πάρα πολλές ασθένειες όπως:

 1. Προβλήματα καρδιάς
 2. Καρκίνο
 3. Διαβήτη τύπου 2
 4. Νευρολογικά προβλήματα
 5. Άνοια
 6. Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής
 7. Κατάθλιψη
 8. Δερματικά προβλήματα
 9. Αρθριτικά
 10. Αυτοάνοσα νοσήματα

Οι χρόνιες ασθένειες θα αυξάνονται όσο απομακρυνόμαστε από την διατροφή των προγόνων μας η οποία αποτελείται από πλούσια σε πρωτεΐνες Ω3 λιπαρά (άγρια, χορτοφάγα ζώα και άγρια ψάρια), υγιής αναλογία Ω3 με Ω6 λιπαρών και πολλά χορταρικά.

Τρόφιμα με υψηλά επίπεδα ωμέγα 3 λιπαρών

Οι κυριότερες πηγές των Ω3 είναι τα καρύδια, το σιταρέλαιο, το λινέλαιο/canola oil, τα ιχθυέλαια, το μητρικό γάλα, τα θαλασσινά και τα λιπαρά ψάρια (π.χ. τόνος, σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες). Αναλυτικότερα, οι διατροφικές πηγές των Ω3 είναι:

 • Καρύδια – εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέως (ALA), που λειτουργεί ιδιαίτερα ευεργετικά για την υγεία της καρδιάς.
 • Αυγά με Ω3 – λόγο της διατροφής των πουλερικών έχουν υψηλή περιεκτικότητα Ω3 στον κρόκο.
 • Τα λιπαρά ψάρια κυρίως του κρύου νερού – έχουν υψηλότερη συγκέντρωση πολυακόρεστων DPA και DHA.
 • Λάδια – τα σπορέλαια είναι όλα καλές πηγές Ω3.
 • Σπανάκι, λάχανο και φυλλώδη πράσινα λαχανικά – αποτελούν φυτικές πηγές ALA.
 • Λιναρόσπορος και λιναρέλαιο
 • Κολοκύθα και σουσάμι – μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην διατροφή μας όπως στο ψωμί και στις σαλάτες.
 • Τρόφιμα σόγιας – όπως το τυρί σόγιας, Tofu.

Πολλές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του AHA (αμερικάνικη ένωση καρδιάς), συνιστούν ότι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg Ω3 λιπαρά κάθε ημέρα. Επίσης συνιστούν ότι οι ασθενείς με υψηλά τριγλυκερίδια πρέπει να λαμβάνουν 2.000-4.000 mg συνδυασμού ΕΡΑ και DHA κάθε ημέρα.

Τι είναι το EPA και DHA

Τώρα ήρθε η ώρα να εξηγήσουμε τι είναι το EPA και το DHA και γιατί όταν ψάχνουμε για κάποιο συμπλήρωμα Ω3 λιπαρών θα πρέπει οπωσδήποτε να περιέχει υψηλές ποσότητες EPA/DHA, όπως περιέχουν τα Ωμέγα 3 λιπαρά της Natural Vitamins.

Βασικά το EPA (εικοσαπενταενοϊκό οξύ) και το DHA (δεκαεξαενοϊκό οξύ) είναι τύποι λιπαρών οξέων που προέρχονται από θαλασσινά. Συγκεκριμένα το EPA και το DHA, έχουν συνδεθεί με την καρδιαγγειακή υγεία χάρη στην αντιθρομβωτική τους δράση. Έρευνα επιστημόνων από το τμήμα καρδιολογίας του πανεπιστημίου Aalborg της Δανίας, έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πολλά ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης εμφράγματος. Μάλιστα, η ευρωπαϊκή αρχή για την ασφάλεια των τροφίμων (EFSA), πρότεινε ως συνιστώμενη δόση το λιγότερο 250 mg EPA και DHA την ημέρα, ποσότητα η οποία, σύμφωνα με τα περισσότερα ερευνητικά ευρήματα, φαίνεται να είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή υγεία υγιών ατόμων. Επιπλέον, κλινικές μελέτες έδειξαν πως η πρόσληψη EPA και DHA μπορεί να μειώσει τη συχνότητα που εμφανίζεται η καρδιακή ανεπάρκεια και ότι η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, αποτρέποντας την εμφάνιση περαιτέρω καρδιακών επεισοδίων.

Οφέλη

Τα Ωμέγα 3 λιπαρά της Natural Vitamins πέρα από την μεγάλη περιεκτικότητα σε EPA και DHA (420mg EPA, 280mg DHA), που τώρα έχουμε καταλάβει τι σημαίνει έχουν πάρα πολλά άλλα οφέλη όπως:

 1. Εντερική Επικάλυψη(enteric coated) – Μπορεί να θέλουμε να πάρουμε μεγάλη δόση σε Ω3 λιπαρά, αλλά δεν θέλουμε και να μυρίζουμε σαν να έχουμε φάει και ένα τόνο ψάρια. Ούτε να ρευόμαστε ψαρίλα όπως συμβαίνει πολύ συχνά με άλλα συμπληρώματα.
 2. Καταπολέμηση της χοληστερίνης και μείωση τριγλυκεριδίων.
 3. Μείωση πιθανότητας ωχράς κηλίδας– Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην προστασία των ματιών από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας. Σε μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε το 2008, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιπαρά ψάρια (μια εξαιρετική πηγή DHA και EPA ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν μειωμένες κατά το ήμισυ πιθανότητες ανάπτυξης νεοαγγειακής (υγρής) εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, συγκρινόμενοι με εκείνους που έτρωγαν ψάρια λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.
 4. Βελτίωση της μνήμης – Το DHA το συναντάμε σε μεγάλη συγκέντρωση στον εγκέφαλο το οποίο εμπλέκεται στη διατήρηση της υγιούς νευρολογικής λειτουργίας, γεγονός που το καθιστά πολύτιμο συστατικό για λειτουργίες όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Επίσης, κάτι άλλο που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε είναι πως η μεγαλύτερη συσσώρευση DHA στον εγκέφαλο γίνεται κατά την εμβρυική ζωή και τη βρεφική ηλικία, όταν η ταχύτητα ανάπτυξης του εγκεφάλου είναι μέγιστη. Ωστόσο τα επίπεδα DHA μειώνονται με την ηλικία και η μείωση αυτή σχετίζεται με διαταραχές της μνήμης που σε προχωρημένο στάδιο εκδηλώνονται σαν ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ.
 5. Βοήθεια με την κατάθλιψη – Επειδή το 60% του εγκεφάλου μας είναι λίπος και ως επί το πλείστον είναι DHA, τα κύτταρά μας το χρειάζονται για να επικοινωνούν. Για αυτόν τον λόγο τα Ω3 λιπαρά βελτιώνοντας την γνώση, τη μνήμη και τη διάθεση μειώνουν την κατάθλιψη, το άγχος και τη διπολική διαταραχή.
 6. Ανακούφιση του πόνου στις αρθρώσεις – Οι πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα Ω3 λιπαρά είναι χρήσιμα για άτομα με φλεγμονώδη αρθρίτιδα, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλποιητική σπονδυλίτιδα και ψωριασική αρθρίτιδα. Σε μια μελέτη στο περιοδικό American College of Nutrition, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα 300mg Ω3 λιπαρών την ημέρα μείωσαν σημαντικά τις φλεγμονές, τον πόνο, τη δυσκαμψία και τη λειτουργική βλάβη μετά από μόλις 7 ημέρες και ακόμα περισσότερο μετά από 14 ημέρες.
 7. Ανακούφιση από συμπτώματα της εμμηνόπαυσης – Μελέτες από ιταλούς επιστήμονες, αναφέρουν “προοδευτική και πολύ σημαντική μείωση” των εξάψεων με την εισαγωγή των Ω3, ενδεχομένως λόγω της επιρροής τους στην μεμβράνη των νευρικών κυττάρων ή ενδεχομένως με τη ρύθμιση της λειτουργίας των νευροδιαβιβαστών.
 8. Χωρίς Βαρέα Μέταλλα – Η κατανάλωση πάρα πολύ μεγάλων ψαριών μπορεί να είναι επικίνδυνη. Υψηλά επίπεδα υδραργύρου και τοξίνων έχουν βρεθεί σε καρχαρία, ξιφία, σφυρίδα, τόνο, σολομό και σκουμπρί. Καλό είναι λοιπόν να μην υπερβαίνουμε τα προτεινόμενα όρια. Τα Ωμέγα 3 της Natural Vitamins είναι αμερικάνικο συμπλήρωμα διατροφής υψηλής καθαρότητας, διπλής μοριακής απόσταξης, απαλλαγμένο από διοξίνες, βαρέα μέταλλα και ιώδιο.

Προσοχή

Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικές εταιρείες συμπληρωμάτων διατροφής, πολλές από τις οποίες έχουν Ωμέγα 3 λιπαρά. Κανένα συμπλήρωμα Ωμέγα 3 δεν είναι τόσο δυνατό και αποτελεσματικό όπως της Natural Vitamins. Μην αφήσετε κανέναν που ίσως να μην έχει σε στοκ την φόρμουλα της Natural Vitamins ή κερδίζει μεγαλύτερη προμήθεια από άλλη εταιρεία, να σας πείσει να πάρετε κάποια άλλη. Δεν θα δείτε τα αποτελέσματα που θέλετε! Επιμείνετε στη δύναμη και τη ποιότητα της Natural Vitamins.  Σε περίπτωση που το αγαπημένο σας κατάστημα δεν την διαθέτει, τηλεφωνήστε μας στο 210-9650594 για να σας πούμε που μπορείτε να την προμηθευτείτε.

Βιβλιογραφία:

https://www.healthline.com/nutrition/how-much-omega-3#section3

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/

https://realeyes.gr/%CF%89%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1-3-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%B1/

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/12/29/omega-3-radically-improve-arthritis.aspx

https://drhyman.com/blog/2016/07/01/the-missing-fat-you-need-to-survive-and-thrive/